Gripa aviară se extinde. Cele mai multe cazuri sunt în județul Constanța

296
Gripa aviară se extinde. Cele mai multe cazuri sunt în județul Constanța - fotofondgripaaviara-1489688186.jpg

Articole de la același autor

În ciuda măsurilor și avertizărilor direcțiilor sanitar-veterinare, gripa aviară se extinde în țară. Numai în luna martie, au mai fost confirmate încă două focare la păsări domestice, de data aceasta în județele Mehedinți și Teleorman. Județul Constanța rămâne însă în continuare cu cele mai multe cazuri înregistrate. 


La această oră, sunt încă active trei focare în Constanța, câte un focar la Tulcea, Bacău, Mureș, Giurgiu, Mehedinți, Teleorman și două focare în Argeș, la Mihăiești. Au fost stinse alte șapte focare. Numărul păsărilor domestice afectate de boală se ridică, în prezent, la 1.494. De asemenea, potrivit reprezentanților Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, cazurile de influență aviară, depistate la păsări sălbatice, au înregistrat o creștere, de la 115 la 149. 


"Cazurile au fost înregistrate în Constanța - 50, Ialomița - 2, Galați - 17, Tulcea - 1, Neamț - 47, Giurgiu - 3, Iași - 1, Bacău - 13, Teleoman - 2, municipiul București - 11, Ilfov - 1, Arad - 1. De asemenea, au mai fost notificate 13 suspiciuni de influență aviară la păsări sălbatice și domestice pentru care se așteaptă confirmarea din partea Laboratorului Național de Referință pentru Influența Aviară - Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune", explică președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu. 


Potrivit acestuia, până la această dată, nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări. 
"Carnea de pasăre și ouăle, achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum. De asemenea, pro-prietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare", mai precizează șeful ANSVSA. 


Sunt interzise târgurile de păsări 
Pentru a preveni răspândirea acestei boli, este interzisă organizarea pe teritoriul localităților aflate în zona de supraveghere sau în zona de protecție, de piețe, târguri sau expoziții de păsări și animale, până la clarificarea situației epidemiologice pentru suspiciunile de boală identificate. Copiii nu trebuie lăsați să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice. 


În cazul în care observați cadavre de păsări și mamifere în locuri publice, trebuie să anunțați, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5211 secunde