Suspiciune de gripă aviară la Constanța! Păsările din exploatații au fost omorâte

391
1
Suspiciune de gripă aviară la Constanța! Păsările din exploatații au fost omorâte - gripaaviara-1486908305.jpg

Articole de la același autor

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au fost alertați, week-end-ul trecut, de către medicul veterinar de liberă practică din comuna Ostrov, care a sesizat decesul mai multor păsări domestice (găini și palmipede) în două exploatații non-profesionale din localitatea Almalău. În urma investigațiilor de laborator, a fost izolat și identificat genomul virusului influenței aviare H5, dar pentru a fi siguri de boală, probele au fost trimise la București pentru confirmarea diagnosticului. 


Potrivit directorului DSVSA, Diana Cristescu, până la confirmarea sau infirmarea focarului de boală, se aplică măsurile de combatere stabilite prin planul de măsuri care se impune pentru controlul influenței aviare, pentru împiedicarea răspândirii bolii către alte efective de păsări domestice, dar și pentru a reduce gravitatea efectelor economice ce pot decurge pe teritoriul României, în conformitate cu legislația specifică influenței aviare. 


Ca urmare, în zonă va fi efectuat de urgență recensământul și identificarea tuturor exploatațiilor din zonă ce dețin păsări domestice și sălbatice. Totodată, specialiștii recomandă prevenirea oricărui contact între păsările sălbatice și domestice, în special rațele și gâștele, prin interzicerea accesului păsărilor domestice la apă, dar și separarea în gospodării, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice. 


În același timp, trebuie prevenit contactul cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie. 
Ca măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții, se recomandă folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei. Înainte de toate, însă, toți deținătorii de păsări au obligația să notifice medicul veterinar de liberă practică concesionar și DSVSA Constanța asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate și morbiditate manifestate la păsările aflate în proprietate. 


Riscul propagării gripei aviare trebuie minimalizat 


"Se interzice circulația sau transportul păsărilor, ouălor, cărnii și cadavrelor păsărilor. În plus, niciun ou nu poate părăsi exploatația, niciun cadavru ori carne provenind de la o pasăre domestică sau altă pasăre sălbatică, incluzând măruntaie, hrană pentru păsări, ustensile, materiale, deșeuri, dejecții, gunoi de grajd sau orice obiect care ar putea transmite gripa aviară nu poate părăsi exploatația fără o autorizație de la autoritatea competentă, respectând măsurile de biosecuritate, astfel încât să se minimizeze riscul propagării gripei aviare", a precizat directorul DSVSA, Diana Cristescu. 


Pentru a preveni orice incident, conducerea DSVSA a decis uciderea păsărilor din exploatațiile în care a fost declarată suspiciunea de influență aviară, pentru a preveni astfel răspândirea bolii către alte efective și recoltarea de probe pentru diagnosticul de laborator din exploatațiile noncomerciale învecinate, conform manualului de diagnostic. 


Măsurile ce se aplică în exploatații în cazul suspicionării focarelor trebuie să continue să se aplice până când suspiciunea gripei aviare din exploatație a fost exclusă de către autoritatea competentă. 


Comentează știrea

Arabu
13 februarie 2017
Incompetenta

Madam' Cristescu , cam va faceți ca munciți, epidemia de pasteureola din noiembrie , nu ați monitorizat-o deloc, au murit mii de păsări în Mireasa , Pantelimon, Runcu , etc. Ce masuri ați luat ? Niciuna !!! Piața păsărilor a funcționat din plin, cu tot comunicatul vostru de rahat, ca s-ar interzice târgurile de păsări, cel puțin în piață Brick, nu am văzut vreun inspector DSVSA în perioada epidemiei din noiembrie. Easy job !!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6755 secunde