Gripa aviară ia amploare! Ce trebuie să faceți pentru a vă proteja

313
Gripa aviară ia amploare! Ce trebuie să faceți pentru a vă proteja - fotofondgripaaviara1-1487781827.jpg

Articole de la același autor

Gripa aviară se extinde tot mai mult în țara noastră. În numai o săptămână, numărul focarelor a ajuns la 13.  Din acestea, patru focare active sunt în județul Tulcea,  două în județul Constanța și câte unul în Prahova, Bacău, Brașov, Mureș și Giurgiu.


Potrivit reprezentanților Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, numărul păsărilor domestice afectate de boală se ridică la 1.192. De asemenea, cazurile de influență aviară depistate la păsări sălbatice au înregistrat o creștere, de la 85 la 105. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Constanța - 42 de cazuri, în Ialomița - 2 cazuri, Galați - 13 cazuri, Tulcea - 1 caz, Neamț - 26 de cazuri, Giurgiu - 3 cazuri, Iași - 1 caz, Bacău - 9 cazuri, Teleorman - 2 cazuri, municipiul București - 5 cazuri și Ilfov - 1 caz.


De asemenea, au mai fost notificate un număr de 14 suspiciuni de influență aviară la păsări sălbatice ș domestice pentru care se așteaptă confirmarea din partea Laboratorului Național de Referință pentru Influența Aviară - Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune.


"Până la această dată nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări. Carnea de păsăre și ouăle, achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum. Facem precizarea că, proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare", explică pre-ședintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu.


În ce privește măsurile pe care populația trebuie să le ia, pentru a evita infectarea, oamenii trebuie să știe că sursa de infecie pentru păsările domestice o constituie păsările sălbatice, iar infecția nu se transmite la om prin consumul de carne de pasăre sau de ouă prelucrate termic.


Totuși, evitați contactul cu păsări care prezintă semne de boală. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după manipularea păsărilor sau ouălor crude; în lipsa accesului la apă și la săpun, mâinile se șterg cu alcool sanitar. Achiziționați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.


Nu lăsați copiii să se joace cu păsările sălbatice!
Nu permiteți copiilor să se joace cu păsări sălbatice! Nu permiteți copiilor să atingă păsări bolnave și supravegheați-i să se spele bine pe mâini cu apă și săpun după fiecare atingere a unei păsări sau a unui ou! Dacă observați semne de boală la păsări, nu le atingeți și anunțați medicul veterinar sau tehnicianul veterinar din localitate. Dacă vedeți cadavre de păsări, nu le atingeți și anunțați medicul veterinar sau tehnicianul veterinar din localitate.


Cum preparați hrana
Separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate. Nu folosiți acelaș cuțit sau instrument de tăiat pentru a prepara carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate. Spălați-vă pe mâini înainte, între și după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic.


Nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic. Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70 de grade Celsius.


Înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun. Nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.


Atenție, deși nu au fost detectate cazuri de infecție la om cu virusul gripal H5N8, din măsuri de precauție, persoanele care au venit în contact cu păsări confirmate cu gripă aviară vor fi supravegheate clinic pe o perioadă de 10 zile.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5115 secunde