Haite de câini, „de pază” pe plaja Mamaia. „Pun în pericol viaţa trecătorilor!”

1933

Articole de la același autor

Situaţia câinilor fără stăpân riscă să degenereze în Constanţa. De luni bune, aceştia nu mai sunt adunaţi de pe străzi şi pare că devin din ce în ce mai mulţi. Din păcate, aceştia devin periculoşi atunci când sunt în haită şi mai ales în zonele mai puţin aglomerate din oraş.

Un constănţean ne-a sesizat o situaţie revoltătoare, din staţiunea Mamaia, unde se pare că un depozit de materiale este „păzit” de câini comunitari, care creează mult disconfort în zonă. „În zona Summerland, este construit un imobil pe plajă, între un bar şi un club, iar pentru acest imobil este utilizată o zonă, în fapt un teren liber de construcţii pe care antreprenorul sau constructorul acestuia îşi are depozitate materialele de construcţii şi utilajele. Pentru asigurarea pazei la acest «depozit de materiale» şi, cel mai probabil pentru eficientizarea costurilor, este angajat un paznic, din câte am identificat, şi, «suplimentar», un număr de opt – 11 câini comunitari. Pot să înţeleg faptul că un agent economic îşi protejează bunurile, dar, pe de altă parte, în calitatea mea de jurist şi de deţinător al unui animal de companie, respectiv un câine, înţeleg şi noţiunea de responsabilitate a unui proprietar pentru pagubele produse terţilor de animalele de «pază»/companie. Nu în ultimul rând, în calitatea de vecin temporar şi persoană căreia îi place să se deplaseze în siguranţă lângă imobilul în care îşi face temporar reşedinţa, mă simt în nesiguranţă din cauza acestui număr de animale, aparent agenţi de pază neremuneraţi, neîncadraţi în muncă, nevaccinaţi şi pentru care nu-şi asumă nimeni nicio responsabilitate însă care, din cauza faptului că sunt hrăniţi, au un dezvoltat simţ al «proprietăţii», considerând spaţiul adiacent acestui depozit «teritoriul lor»”, ne-a scris George T., pe adresa redacţiei.







Mizerie şi gălăgie

Dincolo de umorul folosit de constănţean, în sesizarea transmisă inclusiv autorităţilor locale, situaţia este, de fapt, de plâns. Deşi destul de puţin locuită, zona este frecventată atât în timpul săptămânii, cât mai ales în week-end, de familii ieşite la o gură de aer curat şi o plimbare pe malul mării. Iar oamenii sunt îngroziţi de patrupedele care deseori îi latră şi chiar îi fugăresc. „Aceste animale generează mizerie, dar şi o stare de nelinişte în rândurile trecătorilor ocazionali, în sezonul de iarnă, prin comportamentul lor agresiv. În altă ordine de idei, din perspectiva legislaţiei în domeniul pazei şi protecţiei obiectivelor, din cât cunosc, agentul economic este obligat să-şi asigure paza bunurilor proprii, iar cu siguranţă dispoziţiile legale nu vizează efectuarea acesteia cu animale fără stăpân”, mai spune George T.



Bărbatul cere autorităţilor să dispună măsuri legale. „Întrucât, cel mai probabil, după finalizarea lucrărilor de construire şi desfiinţare a acestui depozit ad-hoc, aceste animale vor rămâne în această zonă şi vor continua să protejeze acel perimetru care a devenit casa lor, să genereze mizeria şi să pună în pericol viaţa altor persoane doar pentru simplul beneficiu financiar al unui operator economic care nu poartă nicio responsabilitate”, încheie constănţeanul scrisoarea.



Nu se mai capturează câinii comunitari!

Reamintim că reprezentanţii Primăriei Constanţa au anunţat, pe data de 26 noiembrie 2020, că nu se mai capturează câinii fără stăpân, deoarece adăpostul public este plin. În aceste condiţii, Serviciul Gestionare Animale Abandonate acţionează numai în situaţii de urgenţă, însă, deocamdată, în Mamaia nu a ajuns.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9615 secunde