Renaşte Vila Şuţu. Monumentul va fi restaurat, conservat şi locuit

3157

Articole de la același autor

Cu faţa spre mare, chiar deasupra falezei, Vila Şuţu este una dintre cele mai spectaculoase clădiri ale Constanţei. Clasată ca monument istoric, fiind o clădire reprezentativă la nivel naţional, aceasta a fost ferecată ani de zile, lăsată pradă vremurilor. Cu un nou proprietar, decis să o readucă la viaţă, impozantul imobil va intra în reabilitare în perioada următoare.

Primăria Constanţa a emis, miercuri, 27 ianuarie, Autorizaţia de Construcţie nr. 109, pentru Theodor Lucian Ichim, pentru consolidare, conservare şi amenajare locuinţă, restaurare componente artistice, amenajări exterioare şi împrejmuire Vila Şuţu, situată pe strada Krikor Zambaccian nr. 1, în zona peninsulară a Constanţei. Lucrările ar trebui să dureze 12 luni.



Proprietatea, ce cuprinde imobilul şi terenul de peste 860 metri pătraţi, a fost cumpărată de Theodor Ichim în urmă cu aproape trei ani de zile, în 2018, după ce fusese listată pe piaţa imobiliară timp de mai bine de cinci ani, cu un preţ de pornire de 800.000 de euro. Contactat telefonic de „Cuget Liber”, proprietarul a dorit să păstreze discreţia şi ne-a mărturisit doar că a făcut achiziţia pentru familia sa.



Construită în stil maur, clădirea este încadrată ca fiind monument istoric de valoare naţională şi universală, clasa A, fiind ridicată în anul 1899, la comanda lui Mihai Şuţu, după planurile arhitectului Grigore Cerchez. Pasionat de arhitectură, aristocratul şi-a dorit un edificiu în stil oriental, care să amintească de tot ceea ce însemna sinteza dintre Orient şi Occident. De altfel, Şuţu era convins că această zonă este extrem de interesantă prin multietnicitate şi multiculturalitate.

„Impetuoasa Vilă Şuţu, având autorizaţia de construcţie datată din 29 iulie 1889, este construită pe stânca ţărmului răsăritean al vechiului Tomis, fiind una dintre puţinele construcţii în terase construite în epocă”, a explicat arhitectul Radu Cornescu.



Un palat unic, pe o stâncă


Pentru conservarea palatului, proprietarul a fost nevoit să obţină aviz de la Ministerul Culturii, astfel încât, prin lucrările de reabilitare să i se păstreze caracterul unic. Palatul are 13 camere şi cinci băi, însă, a suferit, modificări în timp. De altfel, mare parte din faţade sunt degradate. Nu a mai fost locuit de ani buni. Moştenitorii lui Mihai Şuţu au reuşit să intre în posesia clădirii în anul 2011, după mai multe procese. Ulterior, aceştia au scos la vânzare palatul.



Descendent din domnitori (străbunicul său, al cărui nume îl poartă, Mihai Şuţu, fusese domnitor al Ţării Româneşti), şi căsătorit cu Maria Cantacuzino, aristocratul a fost printre primii colecţionari de monede dobrogene din România. Aşa se face că vila construită pe stâncă, spre Marea Neagră, vara, atrăgea toată lumea bună a vremurilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6303 secunde