Hram la mănăstirea Capidava

221
Hram la mănăstirea Capidava - hramsursatrecatorprinlume1-1593711702.jpg

Articole de la același autor

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește 8 iulie, pe Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul. În județul Constanța, mănăstirea Capidava, situată pe malul Dunării, este ocrotită de către acești sfinți. Din acest motiv, duminică, 5 iulie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la acest așezământ monahal, de la ora 8.30.

Sfinții Epictet și Astion sunt cei mai vechi mucenici atestați documentar de pe teritoriul României. Ei au pătimit aproape de actualul sat Dunavățul de Jos, în cetatea Halmyris (județul Tulcea).

Potrivit actului martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din secolul XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuției dezlănțuite de împăratul Dioclețian (284-305). Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului spun că Sfântul Epictet era preot și ducea o viață curată. Astion era, în schimb, un tânăr, nepot al senatorului roman Iulian. Era păgân, dar, întâlnindu-se cu preotul Epictet și ascultându-i cuvintele pline de înțelepciune, se convertește la creștinism. Apoi, împreună, se îmbarcă și pleacă spre Halmyris. Sosind în cetate, comandantul Latronianus a aflat că există doi străini care i-au întors pe mulți de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta a poruncit ca cei doi să fie supuși chinurilor. Pe 8 iulie 290 i s-a tăiat capul întâi lui Astion, apoi preotului Epictet.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4449 secunde