IMAGINI / LUMEA a treia în inima Constanței

2563
5

Zona din spatele blocurilor de pe prelungirea străzii Delavrancea este ferită de ochii multor constănțeni, dar și ai autorităților. Însă cei care stau în apartamentele de acolo văd zilnic o imagine dezgustătoare, dar și tristă în același timp. Gunoaie, cadavre de animale, resturi de materiale de construcții, căruțe, cai, bordeie, copii golași și desculți. Aceasta este priveliștea pe care o "admiră" zilnic. Dincolo de terenul unde se află toate aceste nenorociri se văd multe vile arătoase.
Am ajuns în ghetoul din cartierul Baba Novac nou, la orele prânzului. Primii care au dat semnalul sosirii noastre au fost câțiva câini fioroși. S-au potolit însă repede și ne-au lăsat să ne uităm mai bine împrejur. Fiecare s-a dus spre coliba lui, ca și cum ne-ar fi arătat unde-i este locul. Doar unul singur, mai mic, a rămas să "ciugulească" din cadavrul unui alt câine.
Imediat s-au arătat și primii locatari ai bordeielor. Niște țânci, ciufuliți, zgribuliți și murdari. Nu au părut speriați de prezența noastră și ne-au dus la "căsuța" lor: o colibă mică, din cartoane puse în toate direcțiile, cu un singur geam îngust. Imediat ușa s-a deschis și au mai ieșit încă vreo trei copii. Niciunul nu avea nici măcar șosete în picioare, d-apoi ghetuțe ori cizmulițe. O fetiță avea în loc de fustiță un batic vechi și rupt, fiind pe jumătate goală. Murdari la nas, dar cu obrajii roșii se uitau curioși la noi. Mama lor îl ținea în brațe pe cel mai mic. Așa am aflat că acolo locuiesc cinci copii mici. Nu au nici apă, nici curent, doar o sobă de cărămizi la care fac focul. Acolo au petrecut toată iarna, chiar și pe gerurile acelea crunte de la începutul lunii februarie.

Desculți pe pământul înghețat
"Soțul este plecat să adune fier vechi. Îl vinde și apoi cumpără de mâncare. El este din Constanța, eu sunt din Ciorcârlia. Aici stăm de șase ani. Mai avem un copil la spital. Este mic, s-a născut cu numai două kilograme și ceva și l-au oprit în spital, să mai crească. Acum trebuie să mă duc să îl iau acasă", ne spune Aișe, mama copiilor. Nu pare deranjată de frigul de afară, dar când îi vede pe copii stând desculți pe pământul înghețat îi gonește în bordei. Se scuză și spune că nu mai au încălțări, că li s-au rupt. Niciunul nu merge la grădiniță sau la școală, chiar dacă au certificate de naștere. "Am auzit că o să ne dea Mazăre case, că o să facă un cartier, dar până acum nu a venit nimeni să ne spună. O fi o păcăleală, cine știe! A fost tare greu iarna asta, dar nu am vrut să plecăm de aici. Că ne era teamă să nu ne ia copiii", ne mai povestește femeia.

"Credeți că ei sunt mai fericiți?"
Alături de ea, la câțiva metri, într-un alt bordei, stă o altă familie, tot cu copii. Și ei stau tot de șase ani acolo, dar s-au săturat. Ar pleca, dar nu au unde să se ducă. "Nu se găsește de muncă și de unde să plătim chiria la o cameră? Nu vrem mult, doar acolo, un acoperiș deasupra capului și să avem apă și curent. Stăm cu lumânarea seara, e tare greu!", exclamă oftând cealaltă femeie. Se uită la vilele din spatele lor, dar nu cu răutate sau cu invidie: "Ei n-au grijă, dar credeți că sunt mai fericiți?".
Nu știm cât de fericiți sunt proprietarii căsoaielor din cartierul de vile, dar sigur nu sunt prea fericiți de vecinii lor cei de la blocurile din imediata vecinătate a bordeielor. "Așa ei sunt destul de pașnici, dar este atâta mizerie aici că ți-e și silă să te uiți pe geam", ne zice un bărbat din prima scară, în timp ce un țigan îi ia punga cu gunoi, să o arunce la tomberon, în schimbul unei monede de 50 de bani. "Ne-am obișnuit cu ei aici. O să ne plictisim fără ei când o să-i mute!", mai spune omul râzând și pleacă în treaba lui.



Comentează știrea

Iulia
2 martie 2012
gunoaiele ca gunoaile dar..maidanezii..

sunt peste tot,ataca la primele ore ale diminetii sau seara si ziua daca mergi printre blocuri unde nu te cunosc;dar ce zic,chiar si acolo unde mergi zilnic te pot ataca;e si firesc,sunt animale salbatice si fara gandire dar primaria oare gandeste cand lasa proliferarea cainilor vagabonzi?

gaby
2 martie 2012
carute

dar carutele care se plimba prin cartierele orasului nu le vede nimeni ?faceti ceva si puneti stop sa umplut orasul de carute numarul carutelor concureaza cu cel al masinilor

anti gunoaie si mizerie din centrul orasului,peninsula si cam in toate cartierele orasului
2 martie 2012
doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei si neimplicarea generala a institutiilor subordonate primariei

1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi 2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorde scandaluri nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri,.sunt doar cateva din nemerniciile aruncate asupra bietilor constanteni de cand a venit ciuma mazareasca;.pana cand vom mai rabda,dragi concetateni,oare pana cand..?

cetatean
2 martie 2012
Carutele sunt vazute de maretul primar, unicul fuhrer, soarele dobrogei...

LIVE prin satelit, in Madagascar, Papua ori jungla honduriana.

Răspuns la: carute
Adăugat de : gaby, 2 martie 2012
dar carutele care se plimba prin cartierele orasului nu le vede nimeni ?faceti ceva si puneti stop sa umplut orasul de carute numarul carutelor...
cineva
2 martie 2012
hmm

Sotul femeii este plecat sa ,, fure ,,fier vechi , nu sa adune.....

Articole pe aceeași temă

Marţi, 13 Septembrie 2011
Stire din Social : Oameni care mănâncă din gunoaie
Vineri, 19 August 2011
Stire din Social : Constanța secolului 21
Luni, 29 Noiembrie 2010
Stire din Social : Viața în bordei
Vineri, 21 Mai 2010
Stire din Social : "Trăiesc" cu 13 lei pe lună
Pagina a fost generata in 1.1591 secunde