Începe campania "Curățăm Constanța noastră!"

615
1

Articole de la același autor

Astăzi, debutează cea de-a doua ediție a campaniei "Curățăm Constanța noastră". Inițiată de Primăria Constanța în toamna anului trecut, campania nu s-a bucurat de prea multă popularitate la acea vreme, constănțenii interpretând îndemnul ca o obligație care nu le aparține. Unii au vociferat, au spus că nu e treaba lor să facă curățenie în oraș, alții s-au implicat și au ieșit la treabă. 


Ediția de primăvară se adresează în continuare tuturor constănțenilor, dar cei care nu vor să participe sunt invitați măcar să-și schimbe comportamentul negativ și să păstreze curățenia în oraș. 


"Începem cu o viziune diferită față de prima ediție, campania derulându-se pe două sectoare: unul al societății civile și unul al autorităților locale. Primăria și societățile subcontractoare se vor ocupa de igienizare, curățenie și înfrumusețarea spațiilor verzi, iar societatea civilă, organizațiile nonguvernamentale, agenții economici, unitățile de învățământ vor putea să facă igienizare fiecare unde dorește, dar se vor ocupa mai ales de educația informală și conștientizarea privind comportamentul negativ, care a contribuit la imaginea urâtă pe care o are Constanța în prezent", explică Victor Maxim, reprezentantul Greenpeace Constanța, unul dintre ONG-urile implicate în campanie. 


Pentru a sprijini acțiunile de educație a constănțenilor, vor fi amenajate două spații care vor fi deschise tot timpul anului, în parcul Tăbăcărie și în alt parc din Constanța, unde școlile vor putea veni să facă ora de biologie sau de geografie și unde vor putea fi susținute alte activități în aer liber, inclusiv dezbateri, concursuri, expoziții. 


"Campania este inițiată de Primăria Constanța, iar noi ne aducem contribuția cu acțiuni care să vină strict pe educație și conștientizare. Dorim să schimbăm mentalitățile vechi. Interesul nostru, al tuturor, este să avem un oraș cât mai curat și cât mai frumos", precizează și Ramona Leonida, reprezentantul Coali-ției ONG-urilor din Constanța. 


Același lucru este întărit și de Cosmin Bârzan, care subliniază că ONG-urile nu preiau din atribuțiile autorităților și insti-tuțiilor publice, ci asistă administrația pu-blică în această campanie. "Nu suntem gunoieri, aceasta este atribuția unei instituții subcontractate de primărie, însă ne putem implica în educația noastră a tuturor", completează Cosmin Bârzan. 


Peste 6.000 de copaci și arbuști, plantați 
Dincolo de igienizare, va fi demarată o amplă campanie de regenerare a spațiilor verzi din oraș. Vor fi create noi aliniamente stradale, vor fi refăcute scuarurile și vor fi aduși copaci și arbuști în parcuri, dar și în cartiere. 


"În urmă cu foarte mulți ani, când au fost asfaltate trotuarele, au fost acoperite inclusiv casetele pentru copaci. În por-țiunile respective se va sparge trotuarul și se vor reface casetele pentru a putea planta arbori. În prezent, am ajuns la peste 200 de casete. Fiecare copac va avea vârsta optimă pentru plantare. Nu vom planta bețe, ci copaci care vor înflori din primul an, vor înverzi și vor înfrumuseța", adăugă Victor Maxim. 


Potrivit șefului Serviciului Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța, George Coman, vor fi plantați copaci maturi, din speciile arțar roșu, arțar auriu, platan, tei. "Este foarte important să respectăm ceea ce se va planta. Să păstrăm ceea ce vom face. Vom lucra nu numai la aliniamentele stradale și parcuri, cât și la cvartalele de locuit. Toate vor căpăta haine noi. Ne dorim ca, în cartiere, cetățenii să vadă că suntem acolo și să participe la lucrările noastre. Ne prinde bine o mână de ajutor din partea constănțenilor", a spus șeful Spațiilor Verzi. 


Intrări gratuite la Delfinariu 
La rândul lor, reprezentanții Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța s-au angajat că vor face curățenie pe malul lacului Tăbăcărie. 


"Vom curăța toată marginea lacului, de la RAJA și până la biserică și chiar și dincolo de ea. Avem barcă, avem specialiști, avem oameni. De asemenea, avem și activități de educație pentru natură. Din păcate, deși am solicitat, Inspectoratul Școlar Județean Constanța nu ne-a dat concursul să putem aduce copii să facă orele de biologie, de geografie, în cadrul complexului. Avem săli dotate corespunzător, avem specialiști biologi, deci îi așteptăm. Iar pentru constănțenii care se implică în activitățile campaniei oferim premii intrări gratuite la Delfinariu, ONG-urile, de asemenea, vor avea acces în sălile noastre pentru a organiza dezbateri sau diferite alte acțiuni", a declarat Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. 


Acesta a mai adăugat că, în cadrul complexului, va fi realizată o pădure dobrogeană, unde vor fi plantați peste 8.000 de arbori din specii autohtone. "Constanța are un deficit de spații verzi și de copaci nu numai din cauza administrațiilor care au precedat, ci și din cauza noastră. Unde am fost noi? Unde am plantat noi un copac ultima dată?", a întrebat, retoric, dr. Adrian Bîlbă. 


Cartonașe roșii și amenzi pentru cei care aruncă gunoaie 
În spiritul educației pentru natură, începând de astăzi, Poliția Locală și reprezentanții ONG-urilor vor împărți cartonașe roșii, prin parcuri, celor care nu respectă natura și fac mizerie. Prima dată se lasă cu avertisment și cartonaș roșu, a doua oară, cu amendă. 


"De data aceasta, am vrut ca semnalul să fie altul. Cei care vor munci vor fi ONG-urile, funcționarii publici, angajații companiilor care au contract cu municipalitatea, voluntarii, școlile, agenții economici care vor să se implice și mai pu-țini cetățenii. Pentru aceștia va fi o campanie de conștientizare și de implicare, menită să sudeze comunitatea", a completat și viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău. 


Comentează știrea

Istoria se repeta
1 aprilie 2016
Asa am inceput si noi

Era prin anul 1964.Fagadau era pe vremea aia un fel de molecula sau poate atom.Intr-o zi de primavara diriginta clasei ne-a spus ca duminica mergem cu clasa la curatenie in parcul orasului.Pe vremea aia nici nu stiam ce este aia un ONG.Noi vorbeam despre pionieri,utecisti,colective de oamei ai muncii.Asa cum azi ONG-urile, funcționarii publici, angajații companiilor care au contract cu municipalitatea, voluntarii, școlile, agenții economici si toti cei care se plictisesc in casa,sunt stransi uniti in jurul Sfatului Popular Constanta sau Judetenei de Partid Constanta tot asa eram si noi devotati cauzei comunismului.In alta zi,noi copii am mers cu clasa sa facem curatenie pe o platforma industriala ca muncitorii nu aveau timp, construiau socialismul.Apoi am fost dusi la Intreprinderea de Legume si Fructe(ILF) la sortat de cartofi.Acolo am invatat din ce se compune o leguma.In urmatorii ani am plecat cu clasa la cules de porumb,la cules de rosii,sfecla,etc.Taranii cooperatori erau sefii nostri,ne invata cum se culege leguma.Ei nu aveau timp de muncit in camp ca stateau prin sedinte la CAP.Asa au fost educatii pionierii anilor '60-'90.Educatie prin munca,tovarasi. Anii au trecut si munca voluntara a ajuns munca voluntar-obligatorie.Munca voluntar-obligatorie va ajunge in urmatorii ani si mai obligatorie pentru ONG-uri,elevi,studenti si alte colective de oameni ai muncii si asociatii din Constanta.Elevii deja s-au obisnuit cu stransul gunoaielor din parcuri.Dehh..Generalul de la Inspectorat este membru pesedeu.Nu am timp acum sa vorbesc despre munca voluntara desfasurata de elevi in campaniile electorale.Cu alta ocazie.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4883 secunde