Începe vânătoarea de mașini fără anvelope de iarnă

2557
4

Astăzi este prima zi oficială în care Poliția și Autoritatea Rutieră Română pleacă la vânătoare de șoferi cu mașini neechipate de iarnă. Vremea ține, deocamdată, cu proprietarii de autoturisme și se menține însorită și uscată. Conform legii, șoferii care nu și-au dotat mașinile corespunzător pot fi amendați numai atunci când circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Deocamdată, nu se anunță nici polei, nici zăpadă, așa că, dacă nu ați reușit încă să vă "încălțați" autoturismele de iarnă, mai aveți timp măcar săptămâna aceasta.
Cei care și-au achiziționat deja anvelopele au dat iama la service pentru a schimba cauciucurile. Service-urile auto lucrează la foc continuu, dar, cu toate acestea, șoferii stau la coadă chiar și două ore. Prețurile diferă de la un service la altul, dar și în funcție de mărimea anvelopelor. La vulcanizările de cartier scăpați și cu 68-75 de lei, schimbul și echilibratul celor patru roți, dar la service-urile mai mari puteți să plătiți și 200 de lei.

Schimburi non-stop
"La noi, prețurile sunt în funcție de anvelope. Dacă sunt de 14, costă 90 de lei, schimbul, echilibratul și umplerea cu azot. Cele de 15 le schimbăm cu 100 de lei, iar cele de 16, cu 120 de lei", ne-a explicat casiera unei vulcanizări din cartierul Inel II.
Pentru a face față solicitărilor, se lucrează chiar și 24 de ore din 24.
"Noi oricum avem program non-stop la vulcanizare, așa că putem să schimbăm și cauciucurile. Noaptea nu este aglomerat, dar ziua se formează cozi de 10-12 mașini. Și așteaptă oamenii, că le e frică de amenzi", ne-a spus proprietarul unei alte vulcanizări.
Și într-adevăr, se pare că amenzile mari, de până la 1.340 de lei,
i-au determinat pe proprietarii de autovehicule să-și pregătească mașinile ca la lege.
"Acum este frumos, dar nu poți să știi într-o noapte cum o da vreun polei și ce facem dimineață? Că polițiștii stau la colț și de-abia așteaptă să ne prindă. Mai bine să fim pregătiți!", este de părere Mihai Paraschiv, din Constanța.

"Pe drumari cine îi amendează?"
Există și șoferi foarte nemulțumiți de noua lege. "Vrem nu vrem, avem nu avem, trebuie să scoatem din buzunare 2.000 de lei pentru cauciucuri. Și până la urmă să zici că o faci pentru siguranța ta. Pe noi ne amendează polițiștii, dar pe drumarii care nu își fac treaba iarna cine îi amendează? În fiecare iarnă, își bat joc de șoferi, dar nu li se întâmplă nimic", se plânge Claudiu S., tot din Constanța.

Amendați și lăsați fără talon
Conform Ordonanței de Urgență nr. 5 pe 2011, conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 9 la 20 puncte, respectiv între 603 și 1.340 lei. De asemenea, se va reține și certificatul de înmatriculare. În cazul provocării unui accident sau blocaj rutier pe un drum acoperit cu gheață, zăpadă sau polei, lipsa anvelopelor de iarnă atrage și suporta-rea daunelor provocate infrastructurii rutiere și a costurilor de eliberare a drumului.

"All Seasons" cu "MS"
Anvelopele de iarnă trebuie să aibă inscripționate unul dintre simbolurile "M+S" (Mud+Snow), "MS" sau "M&S". Nu sunt acceptate anvelopele pe care apare numai inscripția "All Seasons", fără simbolurile de mai sus.



Comentează știrea

ares
1 noiembrie 2011
mai taie...

incorect...pe cine vaneaza acum, can sunt 12 grade...?!am eu cateva sugestii dar ma banaqti daca le spun)))

ovidiu
1 noiembrie 2011
legi europene intr-o tara saraca

pentru a respecta o lege timpita multi isi cumpara anvelope la mina a doua despre care nu stim cit de bune sunt; mai bine decit sa inceapa vinatoare de masini fara anvelope de iarna politia ar trebui sa controleze microbuzele care circula in judet daca nu sunt supraincarcate-

Mine
1 noiembrie 2011
Incepe vanatoarea ....

Stimata Andreea ! Ai pus titlul incorect. Cum sa inceapa vanatoarea de azi ? Ce sa vaneze ? Poate mustele care mai zboara .Mai stam de vorba la prima zapada/inghet. Automobilistii trebuie sa stie ca nu au nevoie de anvelope de iarna daca nu circula pe drumuri " cu gheata sau zapada " !Eu care sunt conducator amator nu utilizez drumuri alunecoase iarna Sa folosim mijloacele de transport in comun si sa-i lasam pe profesionisti sa circule pentru ca este painea lor ! Am zis .

mihai miu
1 noiembrie 2011
nepasare

Pana la controlul anvelopelor de iarna ar fi foarte bine daca treceti la controale la mijloacele de transport in comnun de pe ruta Murfatlar-Constanta sa vedeti acolo nereguli si pericole care ne pandesc in orice moment, microbuze care demult trebuiau casate, taxatoare impertinente si inculte care nu dau bilete calatorilor, unii soferi fura de rup, ex. soferul SOLZARU FLORIN ILIE,soferul si taxatoarea de pe CT-23-MCS;calatorii sunt inghesuiti precum sardelele in microbuze pentru ca nu se mai satura de bani Butnaru, Grofu si unii angajati, este bataie de joc, cat sa va mai suportam mizeriile???? Politia Rutiera ce face? Stau cu totii in birouri la caldurica in loc sa iasa pe traseu sa vada neregulile

Articole pe aceeași temă

Marţi, 01 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Piromanii miriștilor au fost amendați
Vineri, 30 Septembrie 2011
Stire din Cetățenești : Îi chinuie talentul sau nesimțirea?
Pagina a fost generata in 0.3784 secunde