Inimi de copii, frânte cu abuzuri sexuale! „Anunțați Poliția, nu rămâneți indiferenți!”

457
Inimi de copii, frânte cu abuzuri sexuale! „Anunțați Poliția, nu rămâneți indiferenți!” - fondminorivictimesexuale1-1623597024.jpg

Articole de la același autor

Autoritățile înăspresc legislația în ceea ce privește agresarea sexuală a minorilor. Astfel, conform celui mai recent proiect de lege privind modificarea Codului Penal, nu se va mai prescrie fapta penală a celor găsiți răspunzători de comiterea faptelor de sclavie, trafic de persoane, agresiune sexuală sau tortură asupra minorilor.

Modificarea a fost adoptată, la începutul lunii iunie, de Camera Deputaților, for decizional, și urmează traseul spre promulgare. Ceea ce înseamnă că, indiferent cât timp va trece de la agresarea sexuală a unui copil, cel care se face răspunzător va fi tras la răspundere.

De asemenea, modificările aduse Codului Penal presupun și măsuri mai aspre pentru cei care au cunoștință de astfel de fapte și nu le denunță organelor de anchetă. „Fapta persoanei care, luând cunoștință de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieții sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înștiințează de îndată autoritățile, se pedepsește cu închisoare de la unul la trei ani”, se arată în proiectul de lege. În prezent, pedeapsa este între șase luni și doi ani de închisoare sau amendă.

Era nevoie de astfel de măsuri, atrag atenția surse din rândul oamenilor legii, căci sunt frecvente situațiile când abuzurile comise asupra copiilor erau cunoscute în familia apropiată, dar nimeni nu a semnalat autorităților. Așa se ajunge ca fetițe de 13 – 14 ani să fie abuzate ani de zile.

Reamintim că un astfel de caz a fost semnalat în comuna Cumpăna. În aprilie 2021, un bărbat de 44 de ani a fost trimis în judecată sub acuzația că și-a violat fiicele vitrege timp de șapte ani. Potrivit anchetatorilor, suspectul ar fi comis aproximativ 240 de acte materiale de agresiune sexuală și alte 96 de acte materiale privind relele tratamente aplicate minorului. Mai îngrijorător este faptul că, potrivit anchetatorilor, mama fetelor ar fi știut de abuzul concubinului, dar nu l-a denunțat. Drept pentru care, și femeia a fost trimisă în judecată pentru tăinuire.

11 abuzuri sexuale asupra minorilor, reclamate în 2020 în Constanța

Alarmant este faptul că multe dintre abuzurile sexuale cărora le ajung victime copiii nu ajung să fie raportate autorităților. Potrivit Consiliului Europei, în 2020, unul din cinci copii ar fi căzut victimă unei forme de abuz, dar în majoritatea cazurilor nu au fost anunțate organele de anchetă. În țara noastră, spun oamenii legii, subraportarea abuzului sexual în cazul copiilor este la un nivel critic. „În România, subraportarea abuzului sexual asupra copiilor a atins un nivel acut, dacă ținem seama de faptul că sistemul de asistență socială și protecție a copilului identifică sau primește sesizări pentru doar 1.000 de cazuri anual”, au afirmat reprezentanții Salvați Copiii România.

De exemplu, potrivit evidențelor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, pe parcursul lui 2020 au fost raportate, prin Telefonul Copilului (983) 740 de cazuri de abuzuri asupra minorilor, dintre care 11 au vizat abuzul sexual. Potrivit specialiștilor, în realitate ar fi mult mai multe astfel de fapte, dar victimele sau cei din preajma lor se tem să ceară ajutor.

„Acordăm o atenție deosebită pe tot ce înseamnă zona unde minorii ajung victime ale infracționalității sexuale. Sunt fapte care au loc cu preponderență în anumite medii, caracterizate de lipsa supravegherii parentale”, a explicat comisarul șef Mircea Vizitiu, adjunctul IPJ Constanța.

Având în vedere că, în ultimii ani, pe internet au ajuns din ce în ce mai multe filmulețe cu un conținut pornografic în care sunt implicați minori, organizația Salvați Copiii transmite un apel pentru a fi raportate aceste filmulețe, atunci când sunt depistate, către linia de raportare esc_ABUZ, pusă la dispoziție, https://oradenet.ro/esc-abuz.

„Dacă ai găsit ceva pe internet ce poate fi periculos pentru un copil sau adolescent, raportarea e primul pas să scăpăm de acel ceva. Scrie-ne și noi trimitem informațiile la departamentele din Poliție abilitate să investigheze și să intervină”, este mesajul organizației.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.8978 secunde