Minorii agresați și neglijați, în atenţia specialiştilor. Cei mai mulţi au între 10 şi 13 ani

287
Minorii agresați și neglijați, în atenţia specialiştilor. Cei mai mulţi au  între 10 şi 13 ani - fondcazuri-1623087836.jpg

Articole de la același autor

În primele trei luni ale anului 2021, s-au aflat în atenția specialiștilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (DGASPC) 358 de cazuri de violență împotriva minorilor (0 - 17ani). Cazurile de abuz s-au înregistrat în rândul categoriilor de vârstă, astfel: sub un an - 16 cazuri; 1-2 ani - 44 cazuri; 3-6 ani - 66 cazuri; 7-9 ani - 73 cazuri; 10-13 ani - 87 cazuri și 14-17 ani, alte 72 de cazuri. În mediul urban s-au înregistrat 196 dintre cazuri, iar restul de 162 de cazuri au fost semnalate în mediul rural.

În ceea ce privește tipul de violență, cele mai frecvente situații au fost cele de neglijare - 272 cazuri, violență psihologică - 26 cazuri, violență fizică - 24 de cazuri și sexuală - șase cazuri. Alte tipuri de violență: verbală-19 cazuri, economică-11 cazuri.

Specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța au intervenit în toate situațiile în care minorii au fost victime ale violenței și au asigurat consilierea primară, consilierea psihologică, socială și mediere. De asemenea, în decursul lunii martie a anului în curs, la Telefonul Cazurilor de Urgență - 0241983 - au fost primite 73 de sesizări, zece dintre ele prezentând situații de neglijare a minorilor, șase pentru abuz emoțional, opt sesizări pentru abuz fizic, o sesizare privind abuzul sexual, o sesizare pentru exploatarea prin muncă a minorului, cinci sesizări pentru fuga de acasă a minorilor, cinci pentru violențe în familia minorilor, patru pentru disciplinarea minorilor. Celelalte sesizări fac referire la diferite alte situații de violență ori situații de risc (lipsa unei locuințe, neajunsuri materiale, nerespectarea unor drepturi ale copilului etc.). Din numărul total al sesizărilor, 50 au provenit din mediul urban.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC, Oana Manoilă, anul trecut au intrat în atenția specialiștilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța 1.573 de cazuri de violență asupra minorilor (0-17 ani). Dintre acestea, 777 cazuri au fost înregistrate în mediul urban și 796 în mediul rural. De asemenea, tot în 2020, la Telefonul Cazurilor de Urgență au fost primite 741 de apeluri, din care 184 sesizau situații în care minorii erau neglijați de părinți/rude, 77 de apeluri telefonice se refereau la abuz fizic, 64 la abuz emoțional asupra minorilor, 62 de sesizări vizau neînțelegeri în familie, 16 probleme disciplinare ale minorilor, 47 violență în familia minorilor, 35 lipsa unei locuințe stabile, 19 delincvență juvenilă, 23 fuga de acasă a minorilor precum și alte situații (neînțelegeri în cuplu, nerespectarea unor drepturi ale copilului, probleme financiare etc.).

Ca urmare a sesizărilor primite la Telefonul Cazurilor de Urgență, echipa mobilă a DGASPC Constanța a avut 214 intervenții la fața locului. Precizăm că Telefonul Cazurilor de Urgență 0241983 este un număr de telefon gratuit și disponibil 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. Acesta este un serviciu social permanent, special conceput pentru a asigura protecția minorilor. Scopul acestui serviciu este de a primi sesizările tuturor persoanelor care au cunoștință despre un minor aflat într-o situație de risc și, bineînțeles, de a asigura intervenția promptă a specialiștilor DGASPC Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.524 secunde