Semnal de alarmă! Minorii, viitori infractori de top, de la tâlhari, la traficanți de droguri și proxeneți!

2523

Articole de la același autor

Bat străzile de dimineața până seara, lipsiți de supravegherea părinților. La școală merg doar atunci când sunt forțați, când intră în atenția autorităților, dar și atunci sunt cu un picior afară pe ușă. În schimb, se „specializează” în infracțiuni. Statistica este alarmantă: în 2020, minorii au comis fărădelegi din toată paleta, de la cele mai simple furturi, până la tâlhării, acte sexuale, proxenetism și crimă!

Gestionarea dosarelor penale în care sunt implicați minori a constituit, parcă dintotdeauna, o parte sensibilă a procesului juridic, fie că cei mici erau victime sau infractori. Diversele lipsuri cu care se confruntă instituțiile de stat, legislația deficitară, lipsa de implicare a unor angajați ai statului – au fost motive invocate, rând pe rând, atunci când au fost semnalate probleme în ceea ce privește reducerea infracționalității în rândul minorilor. Cert este că anii au trecut, legislația este tot aceea, măsurile pe care le pot lua oamenii legii cu privire la protejarea sau tragerea la răspundere a minorilor sunt tot aceleași, iar rezultatele întârzie să apară. Prin urmare, statisticile realizate de autorități sunt din ce în ce mai alarmante, căci s-a ajuns ca minorii să comită din ce în ce mai multe infracțiuni, dintr-o paletă foarte largă.

„Abandonul familiei, lipsa supravegherii, a controlului sunt principalele cauze care duc la comiterea de infracțiuni în perioada minoratului. Măsurile care pot fi luate în cazul minorilor sunt limitate de cadrul legislativ, ținând cont și de discernământul pe care îl au. Prin urmare, sunt situațiile când sunt exonerați de răspunderea penală sau cele în care răspunderea este limitată”, a afirmat comisarul șef Mircea Vizitiu, adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța.

Paleta de infracțiuni conține fapte din ce în ce mai grave

Cât privește paleta de infracțiuni comise de copii, datele centralizate la nivelul IPJ Constanța și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța sunt alarmante. Astfel, pe parcursul anului 2020, 15 minori au ajuns în atenția polițiștilor, după ce au furat, au tâlhărit sau au fost acuzați de loviri și alte violențe. „În toate aceste cazuri, copiii aveau între 10 și 13 ani. Pentru cei mai mulți s-a dispus instituirea măsurii de protecție specială, respectiv supraveghere specializată în familie, pentru trei copii s-a dispus plasamentul în regim de urgență”, au arătat specialiștii DGASPC Constanța. Rămâne de văzut însă cât de eficiente vor fi măsurile luate, având în vedere că, privind spre minorii cu vârste între 14 și 18 ani, care comit infracțiuni, o parte sunt deja recidiviști în ciuda vârstei fragede! Astfel, din totalul de 97 de minori ajunși în atenția polițiștilor, cei mai mulți au fost anchetați pentru furturi (27), urmați îndeaproape de cei care s-au urcat la volan fără a avea acest drept (16 minori). „Sunt tineri care provin din familii dezbinate, care comit un cumul de infracțiuni. Fură mașini, consumă alcool, apoi pleacă la plimbare cu ele. În general, sunt aceeași tineri care comit tot felul de furturi din gospodării sau locuințe. Pentru ca un minor să ajungă în fața instanței de judecată cu o propunere de arest preventiv sau altă măsură preventivă, trebuie să îi documentăm mai multe fapte. De aceea, se ajunge în situația ca minorii să fie liberi pe stradă, pentru că nu este un dosar suficient de consistent”, au semnalat surse din rândul polițiștilor.

Pe de altă parte, infracțiunile comise de adolescenți, în 2020, în județul Constanța, sunt din ce în ce mai grave: tâlhării – 14 fapte, distrugeri – o faptă, lovituri și alte violențe – 7 fapte, proxenetism – 5 cazuri, acte sexuale cu un minor – 5 fapte, pornografie infantilă – 1 caz, deținere sau trafic de droguri – 10 fapte, șantaj – o faptă, efectuare operațiuni financiare în mod fraudulos – 2 fapte, omor – o faptă (un adolescent de 15 ani care a omorât în bătaie un alt copil, de 13 ani, pe o stradă din Mangalia).

Cât privește măsurile preventive dispuse, oamenii legii arată că anul trecut instanța de judecată a dispus arestul preventiv în 13 cazuri, măsura controlului judiciar pentru șase minori, a arestului la domiciliu pentru un minor, iar a reinternării într-un Centru de reeducare Tichilești pentru un alt minor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.1333 secunde