Mărturie dureroasă: „Mă bătea și mă dădea afară din casă, în toiul nopții. Vreau o viață mai bună pentru copiii mei!”

1070
Mărturie dureroasă: „Mă bătea și mă dădea afară din casă, în toiul nopții. Vreau o viață mai bună pentru copiii mei!” - jos-1619362003.jpg

Articole de la același autor

A fost bătută, umilită și dată afară din casă în toiul nopții, de cel pe care îl iubea și îi era partener de viață. Aceasta este povestea tristă a Claudiei, una dintre cele 26 de femei care au ajuns, în anul 2020, în locuința protejată pentru victimele violenței domestice, din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

Claudia s-a măritat de tânără, în ciuda insistențelor părinților și familiei de a nu o face. Se îndrăgostise și s-a văzut prinsă într-o lume în care se visa fericită, iubită, ocrotită. „L-am cunoscut pe soțul meu în Spania, la Biserica Adventistă. Părinții mei sunt adventiști și sora lui. Eu nu visam să fie ceva între noi, doar amici. El, de când ne-am cunoscut, era violent. A sărit la fratele meu la bătaie”, își amintește tânăra. Au trecut 13 ani de atunci.

Cu toate că familia ei s-a împotrivit relației cu acest bărbat, cei doi s-au căsătorit. Din cauza violenței lui, dar și a neînțelegerilor care au urmat, părinții au gonit-o pe fată de acasă. „În primii ani, era totul bine. Se purta foarte frumos. De când a venit primul copil, de la vârsta de 20 de ani, totul s-a schimbat. A început să mă jignească, pe urmă să mă și lovească”, povestește Claudia.

Când fetița lor a împlinit doi ani, s-au reîntors în țară, moment din care lucrurile s-au agravat. Au urmat bătăi crunte, nopți în care mămica era izgonită de acasă, în toiul nopții. Femeia spune că s-a întors mereu la el, pentru că îl iubea, iar el îi promitea că „era ultima dată”. După o astfel de bătaie, a fugit la părinții ei, dar soțul a aflat și au urmat amenințările.

Anul trecut, după 13 ani de bătăi și chin, nu a mai suportat. Și-a luat copiii și s-a îndreptat spre DGASPC Constanța. Aflase despre locuința protejată pentru victimele violenței domestice și era decisă să își schimbe viața atât ei, cât și copiilor.

Acum, Claudia este în plin proces de divorț și își continuă studiile, căci dorește să își deschidă propria afacere în domeniul înfrumusețării corporale. „Pentru copiii mei, îmi doresc să fie lângă mine, să învețe bine, să meargă la școală. Îmi doresc să aibă un trai mai bun. Îmi doresc și o familie unită, mare, dar despre asta voi mai vedea după ce îmi termin studiile și îmi rezolv toate problemele”, spune femeia.

26 de femei au fost ajutate, în 2020, în locuința protejată

„Victimele violenței în familie pot apela Serviciul de Urgență 112 și, în general, așa au decurs lucrurile - ele au apelat serviciul 112 și au fost îndrumate către noi; pot apela la numărul de telefon 0341921 oferit de DGASPC Constanța, un serviciu gratuit, disponibil 24 de ore din 24, astfel încât ele să primească sprijinul necesar. Există echipe mobile care se deplasează la domiciliul victimei, formate dintr-un psiholog și un asistent social, care acordă consiliere în situații de criză și, ulterior, aduc victimele către locuința protejată”, a declarat Mariana Gioga, psiholog în cadrul DGASPC Constanța.

Locuința Protejată găzduiește victimele violenței în familie alături de copiii lor și reprezintă un punct în care femeile abuzate își redobândesc încrederea și forța de care au nevoie pentru a începe o nouă viață asupra căreia să aibă controlul absolut.

„Sunt învățate să își învingă temerile. Reușesc, practic, să dobândească acea încredere în forțele proprii și faptul că ele singure se pot descurca fără un sprijin exterior este o parte importantă pentru că relația cu un agresor este o relație de co-dependență care împiedică dezvoltarea lor profesională”, a mai subliniat psihologul Mariana Gioga.

În decursul unui an de funcționare, serviciul Locuința Protejată Victimele Violenței Domestice, prin specialiștii care o deservesc, a influențat destinele a 26 de femei. Acestea au beneficiat de consiliere psihologică, 11 dintre ele au fost cazate în cadrul locuinței protejate, iar 15 victime au fost incluse în Grupul de suport. Toate femeile au fost sprijinite să-și găsească un loc de muncă sau să își continue studiile. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4024 secunde