O tânără abandonată face puzzle-uri, deşi nu vede

194

Articole de la același autor

Uneori, viaţa ne rezervă multe surprize, dar ne dă dă şi multe lovituri. Din păcate, un boţ cu ochi mari negri şi un zâmbet irezistibil a rămas, pur şi simplu, peste noapte, fără vedere. Acest moment a survenit în urmă cu doi ani, moment în care Irinuca s-a trezit, brusc, într-o lume a întunericului.

În pofida problemelor cu care se confruntă, Irinuca este un copil cu o voinţă de neclintit, care i-a uimit chiar şi pe angajaţii Complexului de Servicii Comunitare „Cristina”, acolo unde este „acasă” pentru ea. Deşi tânăra brunetă are aproape 18 ani, nimeni nu ar crede că are mai mult de opt ani. Întâmplarea face ca ea să sufere de mai multe afecţiuni, printre care o conjunctivită cronică însoţită de paralizie de nerv optic, acestea din urmă lăsând-o, într-o noapte, lipsită complet de vedere. Cu toate acestea, Irinuca realizează diferite modele din plastilină şi adoră să rezolve puzzle-uri. Cu cât sunt mai complicate, cu atât provocarea este acceptată cu mai mare bucurie.

Cu ajutorul Marianei Gioga, şeful Complexului de Servicii Comunitare „Cristina”, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, Irinuca a fost operată la ochi, la o clinică din Bucureşti. Din păcate, însă, intervenţia chirurgicală nu a avut succes în cazul ei, aşa că fata a trebuit să înveţe să se descurce într-un întuneric continuu.

„A trebuit, practic, să îşi însuşească toate deprinderile, să-şi formeze noi reprezentări, să înveţe să se orienteze temporo-spaţial pe întuneric, să folosească ceilalţi analizatori care au preluat, practic, funcţiile afectate ale analizatorului vizual, astfel, dezvoltându-se cel mai bine simţul tactil, auditiv, gustativ. Prin simţuri, reuşeşte să descopere din nou realitatea ei înconjurătoare. Psihologii lucrează foarte mult cu ea, logopezii de asemenea, educatorii. Este o muncă de echipă, astfel încât ea să reuşească să fie independentă şi fără a avea această posibilitate de a vedea”, a declarat Mariana Gioga.

Progresele fetei sunt uimitoare

Încet-încet, Irinuca a învăţat să se descurce singură şi să îşi dezvolte celelalte simţuri. La acest moment, ea recunoaşte persoanele din jurul ei după mirosul pielii, după felul în care păşesc, iar centrul îl ştie pe dinafară. Ştie câţi paşi sunt de la un punct la celălalt, coboară şi urcă scările fără probleme pentru că ştie numărul treptelor.

Cel mai mult şi cel mai mult, Irinuca adoră să rezolve puzzle-uri.

Cu cât puzzle-urile sunt mai dificile, cu atât Irinuca se ambiţionează să le rezolve.

Reprezentanţii DGASPC spun că progresele ei sunt uimitoare, în condiţiile în care Irinuca şi-a pierdut brusc vederea în urmă cu doi ani. S-a trezit într-o lume întunecată. Era foarte speriată, debusolată. Îi era teamă şi să se ridice de pe scaun, şi tresărea, şi ţipa de spaimă dacă simţea prezenţa cuiva în apropiere.

„Am început să ne dezvoltăm şi celelalte simţuri. Nemaiavând văzul, celelalte compensează. Munca cea mai grea a fost pe modul unde fetele au stat lângă ea, au învăţat-o, practic, totul de la zero: cum să mergem la baie, cum să apăsăm pe buton, să identificăm clanţa, să identificăm că este o uşă, că avem un prag... a fost o muncă titanică. Timp de doi ani de zile, s-a lucrat cu ea ca să ajungem în punctul acesta. De aici mai avem”, a explicat Irina Glonţ, psihologul CSC „Cristina”. Mai mult decât atât, deşi provine dintr-o familie numeroasă, niciuna dintre rudele ei de sânge nu o doreşte acasă.

Cu toate că asistenţii sociali fac vizite frecvente la domiciliul familiei cu care discută mereu posibilitatea de a o vizita şi de a afla informaţii despre starea de sănătate a copilei, rudele ei sunt total dezinteresate. Niciodată nu şi-au manifestat dorinţa de a o vizita. Totuşi, aici, la Complexul de Servicii Comunitare „Cristina”, i s-a oferit şansa unei noi vieţi, şansă pe care acasă, alături de părinţi şi fraţi, nu ar fi avut-o.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4394 secunde