Se mai adoptă copii pe timp de pandemie? Statul îi stimulează financiar pe părinţi

3306

Articole de la același autor

Dacă anul trecut, cuplurile care au vrut să înfieze un copil au pierdut câteva luni, pentru că adopţiile s-au sistat o perioadă, în 2021, procesul a fost reluat. Ca urmare, cei care doresc să-şi întregească familia, au, din nou, această şansă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, Oana Manoilă, pe durata lunilor martie şi aprilie 2020 au fost suspendate activităţile de potrivire practică dintre copil şi familia/persoana adoptatoare, procesul de adopţie fiind reluat imediat după ieşirea din starea de urgenţă. Între timp, însă, au fost desfăşurate activităţi on-line încurajând familiile ori persoanele respective să menţină legătura cu cei mici, telefonic sau prin intermediul apelurilor video. „A fost o perioadă extrem de dificilă, însă, imediat după ieşirea din starea de urgenţă, toate acţiunile necesare derulării procesului de adopţie au fost reluate. În decursul anului 2020, au fost declarate apte să adopte 82 de familii/persoane, s-au deschis 46 de proceduri de adopţie, au avut loc 20 de încredinţări în vederea adopţiei (faţă de 45 în decursul anului 2019) şi 41 de încuviinţări pentru adopţie (faţă de 72 realizate în decursul anului 2019). În primele două luni ale acestui an, la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, 16 familii şi persoane au fost declarate apte să adopte un copil. Au fost deschise, de asemenea, 15 proceduri de adopţie, s-au efectuat trei încredinţări în vederea adopţiei şi cinci încuviinţări pentru adopţie”, a precizat aceasta.

Începând cu data de 26 martie 2021 au intrat în vigoare şi noile modificări aduse Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei.

Una dintre cele mai importante modificări care duce la scurtarea timpului în care un copil poate fi declarat adoptabil, se referă la faptul că pentru acest lucru, nu mai este nevoie şi de acordul rudelor de până la gradul IV.



Şi copiii care au împlinit 14 ani pot fi înfiaţi


Ca urmare, copiii pot, acum, să fie adoptaţi chiar dacă au împlinit deja vârsta de 14 ani, desigur dacă există cereri din partea familiilor/persoanelor adoptatoare în acest sens. În ceea ce priveşte atestatul de adoptator, acesta are, acum, o valabilitate de cinci ani, faţă de doi ani înainte de adoptarea modificărilor legislative.

În plus, adoptatorul sau familia adoptatoare poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata maximă de un an şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor realizate în ultimii doi ani. De asemenea, actul normativ stabileşte limitele minime şi maxime privind cuantumul indemnizaţiei. Astfel, valoarea indemnizaţiei nu poate fi mai mică decât cea aplicată în prezent, adică 1.700 lei şi nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei.

Noile prevederi legislative susţin adopţia şi prin măsuri financiare ce vin în ajutorul familiilor/persoanelor adoptatoare. Astfel, noua lege stabileşte noi stimulente financiare pentru cei care adoptă copii cu vârstă mai mare, cu diferite dizabilităţi, ori care fac parte dintr-un grup de fraţi. Astfel, adoptatorul beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizaţie lunară raportată la indicatorul social de referinţă, în cuantum de 1,20 ISR (indicator social de referinţă, în valoare de 500 de lei), pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei, se află în una dintre următoarele situaţii: are vârsta cuprinsă între trei şi şase ani; este încadrat în grad de handicap uşor sau mediu sau face parte dintr-un grup de doi fraţi adoptabili împreună. Cu alte cuvinte, sprijinul financiar creşte cu 50%, în unele cazuri cu 100% (în cazul în care copilul adoptat se regăseşte în toate cele trei condiţii menţionate mai sus).

În plus, familiile care adoptă aceşti copii vor primi un stimulent financiar până la vârsta de 18 ani a copilului adoptat. Acest stimulent poate fi acordat, până la vârsta de 26 de ani, direct persoanei adoptate dacă aceasta solicită acest lucru şi îşi continuă studiile. În acelaşi timp, persoanele care adoptă pot beneficia şi de anumite concedii de adaptare. Practic, angajatorul este obligat să-i acorde persoanei care îşi manifestă dorinţa de a adopta şi a intrat în procedura de adopţie zile libere pentru a se adapta şi pentru a-i putea primi pe reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului să vină în vizitele pe care le fac la domiciliul familiei/persoanei adoptatoare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3319 secunde