Inspectorii de muncă, îndemnați să facă mai multă prevenție și mai puține controale cu amenzi

426
Inspectorii de muncă, îndemnați  să facă mai multă prevenție  și mai puține controale cu amenzi - inspectoriidemunca-1468151928.jpg
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, s-a întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, la Centrul Internațional de Conferințe din Neptun, cu reprezentanții inspectoratelor teritoriale de muncă. Scopul reuniunii a fost acela de a analiza și a face o retrospecție a acțiunilor desfășurate de ITM-uri, precum și acela de a identifica modalitățile de îmbunătățire a rolului Inspecției Muncii, între prevenție și control.

Prevenția este fundamentală pentru o construcție durabilă și pentru diminuarea comportamentelor negative, iar controlul este și el o componentă a prevenției, efectele lui fiind cu atât mai puternice cu cât vin pe fondul unei informări corecte, prealabile, a firmelor și angajaților. Cu alte cuvinte, este nevoie de o schimbare în ceea ce privește modul în care înțelegem "succesul" unei acțiuni de control.

"Rolul Inspecției Muncii este de a asigura un echilibru în piața muncii, de a proteja pe cei care respectă regulile de cei care nu le respectă. Inspecția Muncii trebuie să fie un element de stabilitate pentru progresul societății, să găsim o cale ca angajații să fie informați și ajutați. Inspectorii de muncă trebuie să devină agenți de schimbare în societate, fără ascundere după sistem și mentalitate. Importantă în această îndeplinire a obiectivelor este comunicarea, cu toate formele ei, clasice și moderne", a declarat Dragoș Pîslaru.

Parteneriatul cu mediul de afa-ceri joacă și el un rol fundamental pentru a înțelege nevoile angajatorilor și angajaților și modul în care interacțiunea cu aceștia poate fi îmbunătățită. Există noi forme de organizare: spații colaborative de lucru, incubatoare, acceleratoare. Ele trebuie implicate în activitatea de prevenție, în diseminarea informațiilor, la fel și clusterele sau rețelele. De ace-ea, este nevoie de o schimbare de abordare în relația cu angajatorii și angajații, a fost concluzia întâlnirii de zilele trecute. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5331 secunde