Investigații imagistice mai scumpe la Spitalul Județean Constanța

3070
Bolnavii care vor să-și facă investigațiile imagistice în Clinica de Imagistică Medicală a Spitalului Județean Constanța trebuie să scoată bani din buzunar. Măsura a fost impusă începând cu 1 mai, întrucât spitalul nu a mai putut încheia contract cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Să-nătate și pentru aceste servicii - spațiul și aparatura nu corespund normelor europene (!). Inițial, prețurile percepute au fost conforme înțelegerii încheiate, în urmă cu câțiva ani, de Spitalul Județean cu CJAS Constanța. Din această săptămână însă, prețurile au fost considerabil mărite, în unele cazuri chiar de patru ori. De altfel, dr. Dan Căpățână, managerul spitalului, a afirmat că intenția conducerii a fost ca prețurile să fie apropiate de cele practicate de laboratoarele private, dar puțin mai mici.
Astfel, o radiografie costă între 25 și 50 lei (cea mai ieftină este radiografia pulmonară, iar cea mai scumpă este a coloanei vertebrale), o ecografie generală este 60 de lei (era 15 lei până săptămâna trecută!), iar ecografia unui organ este 40 de lei. Mamografia s-a scumpit de la 27 de lei, la 40 de lei, pentru un sân și de la 53 de lei, la 70 de lei, pentru ambii sâni.
O examinare la computerul tomograf (CT) este între 150 de lei (fără substanță de contrast, pentru craniu și regiunea cervicală) și 500 de lei, dacă se folosește și substanță de contrast. Această substanță de contrast este criteriu de diferențiere și a RMN-urilor - un RMN cerebral este 300 de lei, iar unul cu substanță de contrast este 500 de lei. O angiogramă costă 700 de lei (cu substanță de contrast), o endoscopie digestivă este între 80 și 200 de lei, iar o audiogramă este 30 de lei.
Conducerea spitalului a stabilit prețurile și pentru aplicarea pansamentului, în cabinetele din ambulatoriu - 10 lei, pentru schimbarea aparatului gipsat - 30 de lei. Un examen citodiagnostic, cu secreții vaginale și examen Babeș Papanicolau, este 80 de lei, iar un examen histopatologic este 182 de lei.
Lista de prețuri a fost expusă la fișierul Policlinicii 1, astfel încât fiecare pacient să poată să calculeze cam cât trebuie să scoată din buzunar, înainte de a intra în cabinetul medicului specialist.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.4246 secunde