Îți lipsesc ani de muncă pentru a te putea pensiona? Nu-i nimic, îi cumperi de la stat!

1473
Îți lipsesc ani de muncă pentru a te putea pensiona? Nu-i nimic, îi cumperi de la stat! - fotofondvechimepensionare-1474389523.jpg

Articole de la același autor

Atunci când suntem în putere și bătrânețea pare departe, ultimul lucru la care ne gândim mulți dintre noi este pensionarea. Însă, vrem, nu vrem, cu toții vom ajunge acolo. Iar dacă, din neglijență sau din neatenție, ați sărit niște ani din stagiul de cotizare, lucrurile se pot complica și pensionarea poate întârzia. 


O lege votată, ieri, de Senat și care urmează să fie trimisă spre promulgare, permite însă "cumpărarea" de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet. Astfel, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. 


Practic, atunci când ai atins vârsta de pensionare, dar îți mai trebuie doi-trei ani de stagiu de cotizare, îl poți completa plătind sumele aferente și poți beneficia de pensie la limită de vârstă. Procedura este oarecum simplă, persoanele interesate putând să încheie un contract de asigurare socială, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a inițiativei legislative. 


Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se în-cadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asi-gurare socială și ultimii cinci ani ante-riori acestei date. 


Plătești o dată sau în rate! 


Plata contribuției de asigurări sociale ar urma să fie făcută într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare. 


"Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, regle-mentată de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna sau lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul pre-văzută o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare, pentru fiecare dintre luna sau lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la funda-mentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este cea prevăzută de actele normative în vigoare la acea dată. Cota de contribuție de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuției de asigurări sociale datorate este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată", prevede noua lege.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4774 secunde