Pensiile românilor vor fi scutite de impozit

1076
5
Pensiile românilor vor fi scutite de impozit - pensiiimpozit-1473168719.jpg

Articole de la același autor

Proiectul de lege care prevede că pensiile românilor mai mari de 1.050 lei vor fi scutite de plata impozitului pe venit de 16% a trecut de Senat, fiind prima Cameră sesizată. Votul final va aparține deputaților.

Proiectul de lege care prevede această măsură a fost adoptat de Senat cu 66 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" și cinci abțineri. Concret, impozitul de 16% nu s-ar mai reține din pensiile mai mari de 1.050 lei, iar contribuțiile la Sănătate ar urma să fie suportate din bugetul de stat.

Ce prevede proiectul

Proiectul de lege, semnat de senatorul ALDE, Cristiana Anghel, prevede abrogarea articolului 100 din Codul fiscal referitor la stabilirea venitului impozabil lunar din pensii, potrivit căruia "venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie, în ordine, a următoarelor: contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii; suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei".

Dacă măsura va fi adoptată, acest lucru ar înseamnă că nicio pensie din România nu va mai fi supusă impozitării.

Proiectul modifică și baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănatate (CASS), de 5,5%, datorate de persoanele fizice cu venituri din pensii și de cele care primesc indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, urmare a unui accident de muncă.

Astfel, plata CASS la pensii se va face de la bugetul de stat, nu din venitul persoanei. Cristiana Anghel a propus-o această schimbare ca o măsură de ajutorare a bătrânilor.

"Bătrânii noștri nu sunt o masă amorfă, fără identitate. Bătrânii noștri au nume și prenume. Sunt părinții, bunicii sau străbunicii noștri. Bătrânii noștri au construit o țară. A venit războiul și a distrus-o. (...) După o muncă de o viață, părinții, bunicii, strămoșii noștri au ajuns bătaia de joc a guvernanților. Se pare că dumnealor suferă de gerontofobie", a explicat senatorul.

Care e situația actuală

Nou Cod Fiscal, intrat în vigoare în luna ianuarie a acestui an, prevede că pensionarii cu pensii peste 1.050 de lei plătesc în plus și impozitul lunar pe acestea, de 16%, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2016. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra sumei care depășește plafonul legal. Doar persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata impozitului pe venitul din pensii.

Comentează știrea

gogu
7 septembrie 2016
logica de parlamentar

Avand in vedere ca pensia medie in Rmania este de1000 de roni si legea se va aolica, daca va fi votata ,doar pensiilor mai mari de 1050 de roni e limpede ca de lege vor beneficia doar ei si ceilalti trantori care au condus tara in situatia in care se afla acum

Constanțean
7 septembrie 2016
Incorect

Unii din ce in ce mai bogati, altii din ce in ce mai saraci.

cornel
7 septembrie 2016
pensii mai mari la cei mari

Cei cu pensii mici nu platesc nici acum impozit si CASS. Legea mareste pensiile numai celor cu pensii mari. Ce idee diabolica are aceasta profesoara !

Anamaria
7 septembrie 2016
Scutirea pensiilor de impozit

Daca se va aplica prevederile acestei legi, vor beneficia doar cei cu pensii speciale si foarte mari. Este un alt exemplu de lege data doar in beneficiul guvernantilor si a celor cu venituri foarte mari. Daca se prevedea un plafon pana la care ar exista aceasta scutire de impozit a pensiilor, legea parea credibila.

PENSIONARUL INVIDIOS
7 septembrie 2016
DACA N-AM EU , SA N-AIBA NICI EL

Ne pripim si facem declaratii necugetate . Va sa zica , cel cu 1000 lei pensie nu plateste impozit si considera ca e corect ca pemsionarul care are o pensie de 14oode lei sa plateasca impozit si CAS si sa ia pensie la fel cu cel care are 1000 de lei . . Ne grabim sa cerem moartea caprei vecinului , ignorand ca pensionarii cu pensii peste 1000 de lei au contribuit proportional cu salariile , acestea fiind expresia calificarii , functiilor ocupate , vechimii si altor factori , elemente de care se vor bucura in viitor si copii celor care nu sunt de acord cu masura preconizata , care, se va putea dovedi doar o gaselnita electorala . Inca visam sa traim intr-un falanster in care toti vor primi acelasi blid de mancare si bani de tutun sau bere .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6586 secunde