Judeţul Constanţa are 230.000 de asigurați fără plata contribuției la sănătate

127
Judeţul Constanţa are 230.000 de asigurați fără plata contribuției la sănătate - contributii2-1645731217.jpg

Articole de la același autor

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, colectarea contribuției de asigurări sociale de sănătate se află în responsabilitatea Ministerului Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). De asemenea, veniturile pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate și cota de contribuție sunt definite prin Codul Fiscal.

Referitor la modalitatea de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate, aceasta, şi ea, este reglementată tot de Codul Fiscal, care prevede următoarele: cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Mai departe, datele necesare pentru stabilirea calității de asigurat sunt transmise CNAS de către autoritățile și instituțiile publice abilitate, pe baza unor protocoale. Calitatea de asigurat se acordă de la momentul înregistrării acestor date în platforma informatică a asigurărilor de sănătate. Precizăm că, la ora actuală, conform Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor sociale de Sănătate, în judeţul nostru există aproximativ 583.000 de asigurați. „Din numărul total de asigurați avem circa 140.000 de copii asigurați fără plata contribuției, 17.100 de elevi și studenți, la fel scutiți de la plată şi aproximativ 600 de gravide. Tot asigurați fără plata contribuției sunt și persoanele coasigurate, iar la data de 30 ianuarie 2022 avem 26.000. Pentru că avem 18 categorii de asigurați fără plata contribuției (pensionari, legi speciale, persoanele incluse in PNS, persoane cu handicap, circa 8.500 de salariați care lucrează în construcţii etc), numărul total este de aproximativ 230.000 de asigurați fără plata contribuției, reprezentând circa 40% din numărul total de asigurați”, a declarat pentru „Cuget liber”, purtătorul de cuvânt al CJAS, Aura Drăgoi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4758 secunde