La loc comanda! Regulamentul de acces în Peninsulă, anulat. Zonele pietonale ar putea fi desfiinţate

4703

Articole de la același autor

Accesul este liber în zona peninsulară a Constanţei pentru toate autovehiculele. Regulamentul care impunea restricţii, astfel încât zona să fie preponderent pietonală, a fost anulat definitiv în instanţă. Noile autorităţi sunt obligate totuşi să găsească soluţii astfel încât maşinile să nu ocupe în integralitate micile străduţe ale centrului istoric.

Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa, elaborat de fosta echipă din Primăria Constanţa, a devenit istorie. Curtea de Apel a decis, la începutul acestei săptămâni, anularea acestuia, decizia fiind definitivă. Restricţiile erau oricum suspendate încă din anul 2019, la scurt timp după ce regulamentul a fost pus în aplicare, fiind rapid contestat în instanţă de către mai multe asociaţii şi agenţi economici, precum Asociaţia „Piaţa Ovidiu”, Tudorache, Ştefanovici Societate Civilă de Avocaţi, Dăscălescu & Co SPRL, Dragoş Nicolae Doicescu, Violeta Mirela Doicescu, Maestro SPRL, SC Cin-Cin SRL, SC Ouzville SRL, Ana Petruţa Popescu, SC 77 & Madison ADK SRL, Parohia „Sfântul Nicolae Vechi” şi Parohia „Sfântul Anton de Padova”. Aceştia au invocat în faţa instanţei de judecată faptul că limitarea, restrângerea, anihilarea activităţilor comerciale şi sociale a persoanelor juridice a căror activitate economică se desfăşoră în zonă generează pierderi majore, închiderea vadului comercial şi chiar încetarea firmelor sau părăsirea zonei, ce afectează interesele consumatorilor.

Regulamentul de acces prevedea ca zona peninsulară să fie separată în zone exclusiv pietonale şi zone ocazional carosabile, iar accesul vehiculelor în interiorul zonei pietonale să se facă doar în baza unui permis. Acesta putea fi eliberat pentru rezidenţi persoane fizice, rezidenţi persoane juridice, evenimente, aprovizionare, instituţii publice, amenajări, furnizorii serviciilor de utilităţi publice, furnizării serviciilor de catering, poştă sau curierat şi transport valori, evenimente religioase, situaţii excepţionale. De altfel, la momentul respectiv, regulamentul a venit şi cu o nouă organizare a traficului în zona peninsulară, mai multe străzi şi artere devenind integral sau parţial pietonale. De asemenea, regulamentul impunea ca viteza de deplasare a vehiculelor în acest perimetru să fie de maximum 30 de km pe oră. Indicatoarele rutiere, montate cu acel prilej, sunt în continuare pe poziţie, interzicând accesul pe anumite străzi.

„Este necesar un regulament, altfel ar fi haos!”

Există însă şi păreri care susţin că, deşi a fost elaborat prost, permiţând a fi atacat şi anulat în instanţă, regulamentul a reuşit să facă puţină ordine în Peninsulă şi chiar le-a adus mai multă linişte locuitorilor zonei. „Chiar dacă la început am fost puţin dezorientaţi de noile semne, de schimbările de sensuri, până la urmă ne-am obişnuit. Şi putem să spunem că a fost mai bine. Nu a mai fost atâta vânzoleală, aglomeraţie şi toţi au înţeles. Un regulament trebuie să existe, pentru că altfel ar fi haos, dar să fie făcut beton, să nu poată fi contestat în instanţă. Şi s-a văzut, în aceşti ultimi doi ani, că Peninsula este un punct de atracţie chiar şi cu acces restricţionat pentru maşini. Terasele au fost pline, lumea s-a plimbat pe jos, a fost foarte bine!”, ne-a declarat Ioana Suciu, un locuitor al Peninsulei.

Aşadar, noua echipă din Primăria Constanţa are acum datoria de a găsi o soluţie pentru a reglementa regimul pietonal al centrului vechi şi restricţiile pentru autovehicule, astfel încât Peninsula şi străduţele sale pline de istorie să îşi păstreze farmecul aparte.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.916 secunde