La Năvodari poate fi văzută singura colonie de pelicani creți, în afara Rezervației Delta Dunării

242
La Năvodari poate fi văzută singura colonie de pelicani creți, în afara Rezervației Delta Dunării - imgac85062e6c6ab2259756f9d1d5996-1682339384.jpg

Articole de la același autor

Mai bine de 10 de ani, la Năvodari s-a format o colonie de pelicani creți, specie protejată, iar în prezent numără 50-60 de perechi.


Spre deosebire de pelicanul comun, el nu este un migrator pe distanţă lungă. Are penajul de culoare alb suriu. În penaj nupţial, pe cap apare un moţ de pene buclate şi moi, care la păsările foarte bătrâne atinge o lungime de 14-16 cm, iar guşa se colorează intens în roşu coral, informează Agerpres.


Sebastian Bugariu, biolog în cadrul Societăţii Ornitologice Române (SOR) şi coordonator pentru România al proiectului “Pelican Way of LIFE”, spune că pelicanii poate fi urmăriţi cu instrumente optice, dar accesul în proximitatea acestora este interzis. “Deranjul asupra coloniei trebuie evitat complet”, a subliniat Bugariu.


"Este de o importanţă deosebită faptul că, în urmă cu aproximativ zece ani, aici s-a stabilit o nouă colonie, în afara Deltei Dunării, semn că există în ultimele decenii o redresare a populaţiei, că începe să reocupe diferite zone din vechiul areal de cuibărit şi să alcătuiască noi colonii. (...) În urmă cu aproximativ zece ani au apărut patru-cinci perechi şi, progresiv, numărul a crescut de la un an la altul, ca urmare a faptului că au întâlnit condiţii foarte bune în zonă”, a mai spus biologul.


Sebastian Bugariu susţine înfiinţarea unui centru de informare în zonă, din programul căruia să facă parte activităţi educaţionale. Acesta ar putea fi realizat în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Arii Protejate sau cu autoritatea locală.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6063 secunde