Le-a ajuns cuţitul la os! Ambulanţierii au ieşit în stradă ca să-şi ceară drepturile

1447
2

Articole de la același autor

Peste o mie de salariaţi din serviciile de ambulanţă din întreaga ţară au protestat în cursul zilei de marţi, 22 noiembrie, în capitală. Acţiunile demarate ar putea continua pe termen nelimitat, anunță Blocul Naţional Sindical și Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR), dacă nu le vor fi soluţionate revendicările.

În general, nemulțumirile lor sunt legate de salarizarea personalului, starea serviciilor de ambulanță și a autosanitarelor, dat fiind că doar o parte îndeplinesc condițiile tehnice legale, dar mai ales din cauza lipsei de reacție a premierului României, Nicolae Ciucă, privind problemele acute cu care se confruntă serviciile publice de ambulanță, la care se adaugă, spun ei, lipsa de transparență și consultare a șefului DSU, Raed Arafat, toate acestea afectând serviciile de ambulanță.

Protestul a început la ora 10:00 şi a durat două ore. S-a pichetat Ministerul Afacerilor Interne/sediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, după care a urmat marşul sindical, din Piaţa Revoluţiei, până în Piaţa Victoriei, iar de la ora 12:30 la 14:00 a avut loc pichetarea Guvernului României din Piaţa Victoriei. Din judeţul Constanţa, au participat doar 25 de persoane, acestea declarând că au mers în Bucureşti în timpul lor liber, prezenţa lor neafectând în nici un fel capacitatea de intervenţie a serviciilor de ambulanţă.

Potrivit vicepreşedintelui sindicatului ambulanţei, Mihaela Modjes, în primul rând, „halatele albe” solicită modificări ale grilei de salarizare a asistenţilor medicali, dar şi a personalului TESA, pentru a ajunge măcar la jumătate din salariile medicilor. Dacă nu este posibil așa ceva, ei cer să li se plătească sporurile la salariul de bază din anul 2022. În prezent, acestea sunt plătite la nivelul salariilor din 2018, deci tot ce se calculează - sporuri la ture, sporuri de noapte ori alte condiţii deosebite, toate se calculează la salariul de acum patru ani. „Un alt aspect face referire la sporul de condiţii deosebite, care la noi este de 55% faţă de personalul din spitale, unde este 75%. Din păcate, la noi este cel mai mic, iar noi suntem primii care intrăm în contact cu toate pericolele, bolnavi, accidente, calamităţi etc. Cu toate acestea, noi am rămas cu sporul cel mai mic. O altă problemă se referă la vârsta de pensionare, care acum este 65 de ani, iar noi ne-o dorim să fie 57 de ani, desigur, cu îndeplinirea anumitor condiţii: 30 de ani de contribuţii la asigurările sociale şi minimum 20 de ani în serviciul de ambulanţă. La ora actuală, avem colegi de 62-63 de ani. Unii se simt în putere şi vor să mai stea, dar alţii vor să se pensioneze. Toate acestea în condiţiile în care şi numărul de solicitări a crescut. De exemplu, în anii anteriori, în această perioadă aveam în jur de 150 de solicitări pe 24 de ore, acum avem în jur de 300 pe zi”, a declarat sindicalistul, pentru „Cuget Liber”.

O altă problemă cu care se confruntă ambulanţierii constănţeni este numărul insuficient de maşini. „Când se defectează una, când i se strică alteia targa, monitorul etc. Altele, în schimb, au un milion de kilometri la bord şi nu mai rezistă. Este adevărat că avem şi ambulanţe noi, dar şi vechi, iar noi trebuie să ne descurcăm cu toate”, a adăugat Modjes. 



Comentează știrea

Ion
23 noiembrie 2022
spagarii in halate albe

mai corect ar fi sa mai taie din salariile doctorilor, care si asa gem de incompetenta si nesimtire vis a vis de pacient, astfel incat sa fie multumiti si celelalte halate albe... sa nu se mai uite in farfuria celuilalt, oricum, toti sunt muult prea bine platiti pt ceea ce ofera societatii.

Iris
19 decembrie 2022
Ce interviu ai putut sa dai

A ajuns Modjes Mihaela sa își dea cu părerea despre starea tehnica a ambulantelor? Nu se poate..... UNDE AM AJUNS?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8543 secunde