Litoralul ruinelor| GALERIE FOTO

1761

Stațiuni frumoase, scăldate de apa Mării Negre. Nisip fin, aer curat și soare călduț. Aceasta oferă natura litoralului românesc. Din motive nedescoperite încă omul strică toate aceste frumuseți ale naturii, le distruge pentru a le utiliza în folosul lui și sfârșește prin a-și bate joc de șansa de a avea marea și plaja la doi pași.
Litoralul românesc este plin de astfel de locuri unde întreprinzătorii, de mână cu autoritățile locale, își bat joc de plajele și de nisipul nostru. Le-au urâțit cu niște construcții betonate, kitschuri arhitecturale ridicate direct pe plajă, chiar lângă cearceafurile turiștilor. Apoi le-au abandonat. Așa se face că ruinele unor terase, restaurante, hoteluri în construcție, zac peste tot, de-a lungul plajelor românești. Le poți "admira" de la nord până la sud, din Năvodari până la Vama Veche. Sunt peste tot și formează un peisaj dezolant.

"Vestigii" ale epocii de aur
Ziduri ce stau să cadă, fier betoane, pereți fără tâmplărie, scări rupte, acoperișuri furate bucată cu bucată, asta poate admira la această oră turistul în stațiunile românești de la malul Mării Negre. Cordonul dintre Eforie Nord și Sud este plin de astfel de construcții neterminate, abandonate de ani de zile. Anul trecut colecției de ruine i s-a mai alăturat și fundația vechiului Sanatoriu de Copii. Clădirea distrusă de apă a fost dărâmată în primăvara lui 2011. Cărămizile au fost cărate cu basculantele, dar au rămas betoanele din fundație. Acestea servesc în prezent drept parcare pentru turiștii care vor să-și aducă mașina cât mai aproape de plajă.
În stațiunile din sud, pe lângă "investițiile" moderne, dar nefinalizate, pot fi zărite la tot pasul și "vestigii" ale epocii de aur. Zeci de complexuri ceaușiște sunt părăsite. Autoritățile locale nu le-au găsit o utilizare și nici nu le-au conservat, astfel încât acum multe zone arată ca adevărate ghetouri.

Ruine - toalete publice în Jupiter
Pe plajele din Neptun, Jupiter, Venus, Saturn, turiștii se bronzează alături de ruine. Unii le folosesc chiar pe post de toalete publice, zonele devenind adevărate focare de infecție.
Singurele care ar trebui să ia măsuri sunt tot autoritățile locale. Ele ar trebui să găsească o variantă pentru a-i determina pe proprietarii care și-au abandonat construcțiile, fie să le termine, fie să le demoleze și să redea plaja turiștilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Martie 2012
Stire din Social : Cât o mai duc plajele românești
Pagina a fost generata in 0.4313 secunde