Locuitorii, alarmați de soarta străzii Cuza Vodă. "Ne simțim trădați și abandonați!"

2848
4

Articole de la același autor

Strada Cuza Vodă este brăzdată de tranșee ce au fost acoperite cu piatră, casele ce păstrează aerul nobil de altădată s-au crăpat, iar locatarii sunt alarmați că viața în acest colțișor cândva cochet va fi un calvar și după încheierea lucrărilor de reabilitare.





Strada Cuza Vodă este una dintre arterele vizate de celebrul deja proiect de modernizare „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”. Spunem celebru pentru că respectivul proiect, demarat în urmă cu vreo doi ani, menit să înfrumusețeze aspectul arterelor din centrul urbei și să îmbunătățească condițiile de trafic, este invocat și, mai pe românește spus, înjurat copios de toți cei care ajung prin zonă. În edițiile anterioare v-am prezentat opiniile, dar și nemulțumirile constănțenilor vizavi de lucrările care se desfășoară pe străzile Ștefan cel Mare, Ferdinand și Mircea cel Bătrân, cât și vizavi de urmările lor. A venit rândul să ne îndreptăm atenția și pașii spre strada Cuza Vodă.

O stradă îngustă, paralelă cu „suratele” ei mult mai cunoscute Ferdinand și Ștefan cel Mare, pe care se circulă pe un singur sens. Sau, de fapt, „se circulă” este mult spus, pentru că, de când au fost demarate lucrările pentru „transformarea urbei”, artera cândva cochetă, străjuită de case cu un aer nobil, ce amintesc de vremurile de altădată, este plină de gropi și hârtoape, spre disperarea șoferilor și locuitorilor din zonă.



Constănțenii care locuiesc pe strada Cuza Vodă au mărturisit pentru „Cuget Liber” că se simt „trădați și abandonați” pentru că nu le-a explicat nimeni din administrația publică locală ce planuri sunt, în mod concret, pentru această stradă, iar ceea ce află din diverse documente sau dintr-o declarație publică sau alta îi alarmează. Iar pe de altă parte, de când cu lucrările începute și abandonate, le sunt afectate și locuințele.

„Pe strada aceasta s-a lucrat în 2018, a fost asfaltată, pentru ca după doar câțiva ani să fie distrusă din nou! Noi suntem într-un continuu șantier de câțiva ani! Nu mai putem să deschidem ferestrele să aerisim, totul este numai praf și nisip! Dar asta nu este nimic, mai alarmant este faptul că se crapă pereții!”, ne-a semnalat un locuitor de la respectiva stradă. Iar opinia acestuia este împărtășită de mai toți vecinii.



„Ar trebui să vă arăt grinda de beton armat de la subsol, cum este crăpată de infiltrații. Intră apă, mai ales și cu ploile care au fost săptămânile trecute. Sunt crăpături de jumătate de centimetru în structură, iar apa se scurge din stradă în subsolul casei! Noi avem casa la stradă, așa cum sunt majoritatea pe Cuza Vodă. Au venit cu picamerele, au distrus treptele de acces, care erau corp comun cu imobilele, că așa se făceau pe vremuri și au afectat structurile. Dar nu i-a interesat. De exemplu, vecinului i-a zdruncinat o placă de la o gură de canalizare și dimineața, când a ieșit din casă, a căzut direct în canalizare, noroc că a apucat să pună mâinile și a căzut doar până la jumătatea corpului. Avem bătrâni care nu mai pot să iasă din casă, pentru că, după ce au săpat pentru canalizații, au acoperit totul cu piatră și așa au lăsat. Niște tranșee acoperite cu piatră, pe care suntem obligați să mergem, să ne rupem picioarele, de aproape un an!”, ne-a spus și un alt constănțean, alături de soția sa.

Totodată, oamenii reclamă că de luni bune nu se mai lucrează nici la reabilitarea străzii, totul fiind abandonat.



O stradă de categoria a III-a va fi transformată într-una de categoria I?

Cetăţenii sunt alarmați și cu privire la soarta pe care o va avea strada Cuza Vodă după finalizarea lucrărilor, mai ales că pe această străduță va fi direcționat tot traficul dinspre plaja Modern spre Gara Constanța. „Adică vor să transforme o stradă de categoria III într-o stradă de categoria I. Dacă tot au zis că au făcut treabă bună pe strada Traian, unde niciuna dintre clădiri nu este la limita cu trotuarul, de ce nu se întoarce traficul pe strada respectivă? Pe de altă parte, de ce să facă sens unic pe strada Ferdinand, care măsoară 1.800 de metri și nu are trafic atât de solicitant? Nu se stă de două ori la semafoarele de pe Ferdinand, ca să se impună necesitatea sensului unic. Este nevoie de modernizări, dar traficul poate rămâne și cu dublu sens, cum este în prezent!”, au mai afirmat locuitorii de pe strada Cuza Vodă.



Oamenii sunt speriați și de faptul că, după încheierea proiectului, pe strada respectivă nu se va mai putea parca. Documentele tehnice atașate proiectului arată însă că strada Cuza Vodă va fi prevăzută cu două benzi, dintre care una pentru circulație, iar cealaltă pentru parcări. 





Comentează știrea

cetatean
28 aprilie 2023
sa fie bine

sper sa treaca si autobuze pe acolo ca e fun

Un pensionar
28 aprilie 2023
Carcoteala

Parca n-am sti ce a fost strada Cuza Voda,o strada mizerabila fara trotuare, cu masini parcate alan dala,cu case scorojite si neingrijite de aproape un secol.Toti locatarii au pretentii, fara sa faca nimic si nici altii sa nu faca ca le strica unele case care stau sa cada din neglijenta!

fani
28 aprilie 2023
hotia

Va simtiti prosti ,nu tradati .De 2 ani unele firme au primit avans ca sa distruga trotuarele acestei strazi ca apoi sa o stearga si nimeni nu este plimbat cu catuse ! Chiar crede cineva ca au lucrat la demolarea strazii fara a fi platiti ? Asa se fura banul public cand populatia se crede tradata si nu realizeaza ca indiferenta si prostia ei este cauza....Felicitari cand iesiti pe strazi pentru sustinerea celor care va fura

Ion
28 aprilie 2023
CV

Esti un prost comunist cu solda de la stat. Mars javra la munca! Casele le reparam pe banii nostri, astia ca tine a-au bucurat cand au fost devastate de tigani.

Răspuns la: Carcoteala
Adăugat de : Un pensionar, 28 aprilie 2023
Parca n-am sti ce a fost strada Cuza Voda,o strada mizerabila fara trotuare, cu masini parcate alan dala,cu case scorojite si neingrijite de aproape...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2923 secunde