Locurile de joacă din Constanța, periculoase și mizerabile. Când vom deveni un oraș civilizat?

9668
16
Este vacanță, dar cele mai multe locuri de joacă din Constanța sunt pus-tii. Nici nu este de mirare având în vedere starea jalnică în care se află. Iarba, atâta câtă a mai rezistat, este pârjolită de soare, în loc de nisip este pământ și praf, iar în loc de leagăne și jocuri sunt doar niște fiare ruginite.


Copiii din cartierele constănțene nu au unde să se joace, nu au unde să se plimbe cu rolele sau cu bicicleta, nu au unde să stea pe iarbă și să-și povestească aventurile de vacanță. Dacă locuiesc în apropierea vreunui parc, și acelea foarte puține la număr, mai au o șansă la mișcare în aer liber, dar dacă stau între blocuri, în inima cartierului, văd în jur numai betoane, grădini transformate în parcări pentru mașini, trotuare ocupate de mașini.


Nicio oază de verdeață, niciun loc de joacă nu mai este în niciunul din cartierele municipiului. Singurele care mai arată cât de cât decent sunt parcurile Țara piticilor din Tăbăcărie, din zona Big și din zona Rapsodia, în rest, toate sunt distruse și aproape impracticabile.


Bucăți rupte, ascuțite și praf de două degete


Atâta timp cât este vorba despre servicii asigurate de comunitatea locală din taxele și impozitele constănțenilor, oamenii consideră că este normal ca toate serviciile publice, cu atât mai mult cele destinate copiilor mici să fie de calitate, astfel încât viața acestora să nu fie pusă niciun moment în pericol. Din păcate, când vine vorba despre locurile de joacă pentru copiii din Constanța, autoritățile locale par să fi uitat că și părinții lor plătesc impozite și taxe locale.
"Jocurile sunt vechi de ani de zile, sunt deteriorate, au bucăți rupte, ascuțite, în care se pot răni copiii. Nisipul este murdar sau lipsește cu desăvârșire. Copiii înghit tot praful acela, este un pericol real. Trebuie să-i luăm să-i ducem în alte parcuri, mai mari, sau pe plajă, ca să ne asigurăm că respiră aer cât de cât curat", ne-a spus, indignată, Irina Pârvu, din Constanța, mămică a doi copii, de patru și șase ani.


Vor umbră și covor de plastic


Alți părinți se plâng că siguranța copiilor este ultimul lucru de care se îngrijorează autoritățile locale. "În București, așa îmbâcsit cum este el ca oraș, locurile de joacă sunt peste tot și sunt îngrijte. Există băncuțe, cu umbrele, un copac, doi, ca să fie și umbră, este pus covor din-acela special, ca să nu se accidenteze copiii. Zici că ei sunt cu 20 de ani înaintea noastră!", ni s-a adresat și Mioara Savu, o bunică nevoită să își vadă nepoții jucându-se în praf și printre leagănele stricate.


v v v


Anul trecut, Primăria Constanța își anunțase intențiile de a reabilita locurile de joacă din municipiu și chiar să facă unele noi. Se vorbea atunci de o investiție de peste zece milioane de lei. Spațiile ar fi trebuit să fie curățate și dotate cu echipamente noi, iar pe suprafața de joc urma să fie pus paviment din cauciuc reciclat. Totul a rămas doar un plan frumos, pe hârtie.
În vara anului trecut, reprezentanții Primăriei Constanța spuneau că mai sunt doar câteva etape până va fi demarată procedura propriu-zisă de achiziție a lucrărilor de reamenajare. Atunci se dădea ca termen pentru începerea lucrărilor septembrie 2015. Acum, mai avem puțin și se face septembrie 2016, iar locurile de joacă arată în continuare ca în lumea a treia.


Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
mr. Anaconda
11 august 2016
primarie

Cum arata Constanta sa este si primarul Fagadau.

Luk
11 august 2016
Niciodata

Toata mizeria asta poarta un singur nume : Mazare. A incurajat nemunca si pomana.Din cate se pare Fagadau ii calca pe urme in materie de prostie. Deja incepem sa fim la ani lumina fata de alte orase ale tarii..

jean
11 august 2016
LIPSA EDUCATIE

In primul rand este lipsa de educatie. Lipsa de educatie este datorata inprimul rand parintilor apoi invatamantului. Intervine apoi si balcansmul care este si el in gena romanului. Si peste toate astea lipsa de masuri ale autoritatilor.

Parerea lui Terente
11 august 2016
Jean,o minte odihnita.Lipsa de educatie.

Pana in anul 2015,Mazare ne dadea explicatii.Apoi,fostul viceprimar Fagadau ne dadea termene de incepere a lucrarilor.Toti eram multumiti.Sunt de acord cu Jean.Problema locurilor de joaca se poate rezolva in patru pasi simpli:1)-Inventarierea tuturor mamicilor din cartier si amendarea lor pentru ca au lasat micutii sa strice frumusete de echipamente.2)-Asociatiile de proprietari sa treaca pe sectoare.Nu va este rusine ? Ce asteptati ? Fagadau are treaba si o groaza de broecte marete.Il lasati numai pe el sa munceasca in orasul asta ? 3)-Depistarea copiilor stricaciosi,amprentarea lor si avertismente scrise semnate de primar&echipa lui.4)-Sa se ceara explicatii ferme de la ambasadorul SUA la Bucuresti.Unde sunt militarii de la M.Kogalniceanu ? De ce nu ne reapara leaganele ? Puturosii naibii ! Le-am zis-o.

Fa
11 august 2016
Fa

Sa vedeți babele când vin cu cățeii sa se cace pe locurile de joaca pentru copii și țiganii care își fac picnic lângă sau cum răscolesc gunoaiele sau bălăriile care fac spațiu de joacă un labirint sau băieții de cartier care fac chindii țigănești cu bere ieftina. Lasa Pet uri peste tot.Si mai au tupeu ăștia cu plozii lor sa strice bâlciul.

unul
11 august 2016
probleme, probleme

In locurile de joaca, dupa o anumita ora isi fac veacul de obicei un numar de tineri care consuma diverse, fac mizerie si distrug ansamblurile destinate celor mici. La capitolul mizerie, nu imi este rusine nici cu mamicile, taticii sau bunicii copilasilor, care sparg seminte si le arunca pe jos, beau bere si-si lasa petul/doza pe unde apuca, fumeaza si arunca chistoacele si scrumul peste tot, sau alte persoane care-si scot cainii la plimbare si ii lasa sa se cace oriunde si nu strang dupa propriul animal. Pana nu se amendeaza drastic toate aceste comportamente antisociale, interzicerea comsumului de bauturi alcoolice pe strada (ca in vest), aplicarea de pedepse cu munca in folosul comunitatii (la curatenie in spatii publice, sa vada si toparlanii cum e sa cureti mizeria dupa altii), nu cred ca se va rezolva/civiliza ceva. Ai scuipat pe jos? 100 de lei amenda. Ai aruncat ceva pe jos si nu la cos (apropo - trebuie cosuri de gunoi peste tot, pe fiecare stalp) - 200 de lei amenda. Ai stricat/vandalizat cosul de gunoi - platesti contravaloarea cosului si instalarea unuia nou si munca in folosul comunitatii. In ajutorul jandarmilor si politiei, trebuie instalate camere de luat vederi, cel putin locurile foarte aglomerate.

ciupi
11 august 2016
oras european

Locuri de joaca !? Pompos spus! Sunt niste mizerii unde pe banci se lafaie toate babele senile ,care nu stau acolo sa supravegheze un copil ,ci sa-si defece cainii.E o mizerie de nedescris ! peste tot calci in KK si pisu de caine,aluneci pe coji de pepene etc. Cica oras european si turistic pedeasupra. Duceti-va in Ardeal sa vedeti cum arata un oras civilizat. Cat il priveste pe primarul Fagadau, are un scop bine gandit,sa acumuleze ,ca la sfersitul mandatului sa te sfideze din viloi si dintr-o masina cat mai bengoasa,ca toti ceilalti care au venit in primarie sau la conducerea CJ rupti in fund si sparti in talpa iar acum te sfideaza cu averile lor, Mi-e rusine si greata !

Stere
11 august 2016
ce prosti sunteti mucanilor

spatiile de joaca, la fel ca spatiile verzi sunt lasate in paragina, intabulate ca terenuri virane si apoi retrocedate si ulterior vandute dezvoltatorilor imobiliari. Uite de-aia sunteti voi mucanii prosti, ca puneti botul la orice.

Constănțean
11 august 2016
Si bune și rele

Constat că lumea are memoria foarte scurtă. Chiar nimeni să nu-și fi amintit că Mazăre a făcut Parcul Piticilor, a renovat Farul, Faleza de la Cazino, Piața Ovidiu, a reparat o dată fântâna cinetică de la gară si a renovat o dată si Cazinoul din Constanța. Tot Mazăre a refăcut si Parcul Arheologic și fântânile arteziene din el. Imi aduc aminte că inainte de Mazăre nu mai exista nici un loc de joacă amenajat. Toate erau jaf. Că FĂGĂDAU își bate joc de oraș, perfect adevărat, dar și cei care si-au făcut un job din a contesta toate licitațiile ar trebui intrebați de sănătate.

Jj
11 august 2016
J

Mergeti in cluj sa vedeti acolo civilizatie. Trotuare largi, curate, autobuze troleibuze tramvaie noi. Dar ei n-au avut norocul sal aiba pe mazare. Constanta e o mare tiganie. O spun cu parere de rau. Amin

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9498 secunde