La judecată! Mașinăria autorizațiilor de construcție poate fi învinsă

18012
20

Articole de la același autor

Rând pe rând, autorizațiile cu cântec emise de Serviciul de Urbanism al Primăriei Con-stanța cad "victime" ale instanței. O altă autorizație de construire a unui turn în imediata apropiere a altui bloc, pe fostul spațiu verde al zonei, a fost suspendată de judecători, după ce locatarii au ales să meargă în instanță pentru a-și face dreptate. Asociația de Proprietari nr. 64 de pe strada Dispensarului nr. 14, Tomis Nord, a obținut astfel oprirea lucrărilor și verificarea documentelor, dar și realizarea de noi expertize ce vizează legalitatea construcției. Abia după comunicarea hotărârii judecăto-rești, investitorii Gabriel și Mariana Bajdechi, patronii restaurantului Integra, au sistat construcția, care este însă extrem de avansată, lucrându-se deja la etajul al șaselea.

v v v

Pe măsură ce constănțenii capătă încredere în justiție, prind curaj să se "bată" cu investitorii care le ridică betoane în fața ferestrelor. Recent, pe masa judecătorilor a ajuns și plângerea depusă de locatarii Asociației de Proprietari nr. 64 din Constanța împotriva primarului municipiului Constanța, Primăriei Constanța, Bajdechi Gabriel și Bajdechi Mariana și S Line Rezidențial SRL. Locatarii au solicitat suspendarea autorizației de construcție nr. 941, din 2 iunie 2015, pe motiv că imobilul este ridicat "fără respectarea dispozițiilor legale, nu este respectat spațiul verde ce trebuie acordat locatarilor și nici distanța legală, clădirea fiind foarte înaltă în raport cu clădirile din apropiere".

Primăria nu a cerut studiu de însorire

După mai multe înfățișări și expertize, instanța a decis să dea câștig de cauză reclamanților. Iată ce se precizează în comunicarea sentinței: "Instanța apreciază că împrejurările concrete de fapt și de drept în care actul contestat a fost emis creează o îndoială serioasă în privința legalității acestuia, susținerile reclamanților având caracterul unor indicii de natură aparentă care să răstoarne prezumția de legalitate a actului administrativ supus controlului judiciar. Se constată că autoritatea publică nu a solicitat prin certificatul de urbanism nr. 3.390/2014 sau ulterior emiterii acestuia și efectuarea unui studiu de însorire. Se are în considerare faptul că, prin proiectul depus de către pârâți, este stabilită o înălțime de 20,05 metri, imobilul reclamanților are o înălțime de 31,45 metri, iar distanța dintre cele două construcții este de 14,32 de metri, sens în care, în raport cu prevederile art.3 alin. 2 din anexa OMS nr. 114/2014, era imperativă efectuarea și a unui studiu de însorire al imobilului învecinat, măsură care în speță nu a fost realizată, aspect care este de natură aparentă să răstoarne prezumția de legalitate a actului administrativ supus controlului judiciar".

Au tăiat de pe listă și spațiul verde

Mai mult decât atât, instanța mai constată și o altă neregulă la construcția cu pricina: "În raport cu prevederile HCJ nr. 152/2013, adoptat de către Consiliul Județean Constanța, ce impun ca spațiile verzi și plantate să fie de minimum 30 la sută din suprafața terenului, se constată în mod aparent că emiterea autorizației supusă analizei s-a făcut fără respectarea cadrului legal, în condițiile în care documentația aferentă autori-zației de construire nu cuprinde referințe în ce privește suprafața minimă de 90 de metri pătrați aferentă cu destinația specială de spațiu verde, în sensul impus de art. 2 din HCJ Constanța nr. 152/2013, precum și din Anexa 2 a acestui act normativ".

"Este încălcat dreptul la respectarea vieții intime!"

Instanța a considerat că argumentele Asociației de Proprietari sunt fondate.

"Nerespectarea, în aparență, a distanțelor minime legale analizate și pe cale de consecință și însorirea minimală a imobilului deținut de către reclamanți este de natură a crea disconfort major în folosirea imobilului deținut de aceștia. Prin aceasta, este încălcat dreptul la respectarea vieții intime, familiale și private, protejat de art. 26 din Constituție. Pentru aceste considerente, instanța apreciază că în cauză sunt îndeplinite condițiile legale pentru a fi dispusă măsura de sus-pendarea Autorizației de construire nr. 941/2 iunie 2015", se mai arată în hotărârea judecătorească. Deși aceasta nu este finală, este executorie, așa că in-vestitorii au oprit deocamdată lucrările.

"Din păcate, procesul a durat un an, timp în care constructorul a ridicat tot blocul. Deja este la etajul al șaselea și au fost puse ferestrele. Răul este făcut. Nu mai poate fi demolat acum. Însă este o victorie importantă, chiar și această sentință pe fond. Probabil că așa au fost date toate autorizațiile în Constanța, în ultimii ani, de aceea s-a ajuns să fie plină de betoane pe spațiile verzi. Cu cinism, patronul clădirii ne-a spus tot nouă că noi îi umbrim imobilul, dar noi am avut acolo spațiu verde din 1972, de când a fost construit blocul nostru. Acum vedem numai betoane în fața ferestrelor", ne-a povestit R. A., unul din proprietarii din cadrul Asociației nr. 64.

Cinci sau șase etaje?

Conform autorizației de construcție, proprietarii aveau dreptul să ridice un imobil cu subsol, parter și cinci etaje, de locuințe colective, cu zece apartamente cu trei camere și zece locuri de parcare în incinta proprietății. În imagini, se vede însă foarte clar că blocul are deja șase etaje. Pe site-ul Primăriei Constanța nu apare o nouă autorizație, nici în 2015, nici în 2016, care să permită supraetajarea imobilului.

Victoria constănțenilor de la Asociația de Proprietari nr. 64 este doar cea mai recentă dintr-un șir ce va crește cu siguranță în perioada următoare. Pe rolul instanțelor judecătorești mai sunt multe alte dosare cu spețe asemănătoare, în care sunt chemate în judecată atât Primăria Constanța, cât și Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Constanța. Precedentul s-a creat, mașinăria de autorizare a fost oprită, deocamdată, mai rămâne de văzut dacă va avea cineva curajul să dispună demolarea imobilelor ridicate cu hârtii la limita legii sau chiar ilegale. 

Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
pop
5 august 2016
ignoranta fata de comunitate si lipsa de respect pentru semeni

intreaba-l pe acest ignorant daca s-ar ridica un bloc in fata casei lui cum s-ar simti;cred ca ar exploda acest ignorant este interest numai de contul lui nu si cum arata constanta , nu si daca cei care locuiesc in zona sunt afectati destul de urat.,; l-as muta in blocul de vis-a vis , sa locuisca acolo pana io venii rau. luandu-se initiative de catre NOI poate cei in drept sa ia corecta decizie , o vor lua cat de repede si se va incheia cu slutirea orasului si mai mult cu nepasarea fata de locuitorii orasului

Hollywood
5 august 2016
Andreea Perhaiță

Articol de doi lei semnat de o jurnalistă de doi lei. Problema este foarte simplă Andreea, dar tu te complici ca o tâmpită în detalii și ocolești ceea ce este atât de evident: toate autorizațiile la care faci referire și pentru care vă dați toți cu curul de pământ, revoltați gen, sunt semnate de o persoană, cu nume și preume. Vrei să faci jurnalism de calitate, apucă șarpele de la cap nu de la coadă. Plm.

Ctean
5 august 2016
Demolare

Trebuie sa il puna sa il demoleze pe banii lui si daca nu il demoleaza intr un termen bine stabilit ,il demoleaza primaria dupa care isi recupereaza banii de la el este simplu cum sa nu se poata demola , el cum a construit cit timp se afla in proces ce nu la vazut nimeni sint in cardasie

Sa se darame
5 august 2016
Daramare fara apel

Si in cartierul Energia-Compozitorilor s-au ridicat blocuri care se uita in dormitorul si curtea ta. Este minunat sa vezi cum 8-16 capete diferite ies la o tigara pe geamul dotat de la nea constructorul si se holbeaza la ce se mai intampla in curtea vecinului. Sau balcoane iesite in consola deasupra gardului despartitor dintre propietati. Mai ca iti vine sa le doresti sa ia foc si deoarece nu au pe unde sa intre pompierii sa ii salveze sa te bucuri de raul lor...dar ce sa mai vorbim: cumparatorii apartamentelor din astfel de blocuri se dau oligofreni ca nu au stiut ce cumpara iar investitorul blocului de mult s-a apucat sa mai faca o constructie ce atenteaza la siguranta si intimitatea vecinilor. Pana nu se vor darama astfel de constructii pe banii investitirilor, ne vor rade in nas si ne vor persifla continuandu-si rolul de dezvoltatori imobiliari.

Bernstein & Woodward
5 august 2016
@Hollywood

Care jurnalista?Mai exista meseria aceasta in Romania?Pai daca publica vreun nume isi taie craca de sub picioare.O taie primaria si CJC-ul de pe lista de protocol,ii taie accesul la fursecuri si cafele gratis. In legatura cu articolul :"Victoria constănțenilor de la Asociația de Proprietari nr. 64 ...", care VICTORIE???Betonul lui Bajdechi este inca acolo,si va ramane acolo in multi zeci de ani,ptr ca instanta nu l-a pus sa-l demoleze.Coruptii si borfasii din Primaria C-ta au fost trasi la raspundere???NU!Are cineva dosar penal?NU!.Deci masinaria coruptiei din cadrul Primariei C-ta n-a fost oprita ,iar cazul "betonului lui Bajdechi" se va solutiona precum cel din Bucuresti cu Catedral Plazza, nimeni nu o sa-l demoleze. PS.In Bucuresti mai au o sansa, presiuni din partea Vaticanului si a Papei,aici in C-ta voi credeti ca cineva o sa va ajute cand toti sunt corupti pana in maduva oaselor si pana-n a saptea spita din familie?Eu le urez succes cetatenilor in lupta cu coruptia ,dar sunt pesimist in privinta unei victoriii totale,doar traim in C-ta, cel mai corupt oras al Romaniei,nu?

perha
5 august 2016
perha

Se poate demola, la fel cum a fost construit

INTREBATORUL
5 august 2016
INTREBARE

Va intreb sincer: Ati avut avocat de ati reusit ? si daca ati avut avocat de ati reusit de ce mama dracului nu a cerut prin ordonanta presdedentiala suspendarea executarii pana la solutionarea cauzei de fond care a durat un an ????? acum, e o victorie precum vorba "da-i mintea romanului cea din urma"

ath
5 august 2016
Aud voci,tipete si vaicareli pe cruce.Rastigniti de Interesul National

Murim in slujba cetateanului.Dar unde sunt cetatenii ? Observati ca din toata povestea asta lipsesc personajele cheie:deputati,senatori,primarul,consilieri,partide politice,politisti, inspectia in constructii,arhitecti,ONG-uri.Problema asta pare minora pentru ei.Niste cetateni s-au luat la tranta cu un investitor si el cetatean de buna credinta.Baietii destepti lipsesc.Baietii care au generat,au alimentat si alimenteaza acest conflict,baietii care profita de pe urma acestor constructii s-au retras ca au treaba la Interesul Cetateanului.S-au retras dar ne arunca cate un ranjet din spatele ferestrelor inchise.Ranjesc in poze,pe afise,la sedinte,pe toate gardurile ca poate-i alegem inca o data la toamna.Sa incepem cu Oprea izmenarul statului,izmenarul cu girofar,doctorul, cel care s-a urcat singur pe cruce ca sa slujeasca Interesul National.Recent,un deputat PSD,condamnat si el ,tipa ca a fost crucificat de "statul mafiot" si ca procurorii DNA(nazistii) au tras cu pistolul in otomobilul lui.Claudiu Palaz s-a facut frate cu dracul numai ca sa slujeasca interesul cetateanului constantean.Pana si Fagadau s-a lasat rastignit pe cruce ca sa-i slujeasca pe cetatean(cred ca l-ati auzit).Sa nu mai vorbim de Mazare care se considera si el sacrificat de "nazisti". A facut mult bine si lumea l-a parasit.Asa e,"facerea de bine este .....de mama",a spus Mazare inainte de a-si da duhul pe altarul interesului cetatenesc.Vedeti ce rai suntem ?

Terminatorul
5 august 2016
Demolare

Demolare urgentă! Nu se mai poate continua așa!

m
5 august 2016
mm

Primaria Constanta face orice dar nimic in interesul cetatenilor.Pentru ei nu existam.Suntem niste cifre pe o hartie.Castigarea unui proces in prima instanta este praf in ochi,traim in cel mai corupt si urat oras resedinta de judet din tara si nimanui nu-i pasa.Orasul va deveni si mai urat ca mai este loc.Patronii care ne conduc,nu politicieni sau clasa politica ca nu avem asa ceva in toata tara,nu cersesc voturi decat pentru imbogatire.Cetatean,interes public,cresterea niveluli de trai etc. nu sunt decat niste sloganuri folosite la extrem pentru prostime.Mai sunt unii oameni care mai spera ceva dar nimeni nu stie ce.Isi dau atata interes pentru noi incat ne-au ucis si speranta.Orasul Constanta a devenit lagar pentu noi si teren de joaca pentru ei.Ce nu inteleg ei este ca nimeni,dar absolut nimeni, nu va pleca de pe pamantul asta fara sa-si plateasca datoriile si au destule.In privinta proceselor castigate stati linistiti,spaga a fost data si luata asa ca...

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.5176 secunde