Lucrați în construcții? Vești bune!

144
Lucrați în construcții? Vești bune! - ddd-1578903459.jpg

Articole recomandate

În intervalul noiembrie 2018 - noiembrie 2019, cele mai mari creșteri de salariu le-au avut lucrătorii din construcții și asimilații acestora. Cei care lucrează în activitatea de sfarâmare a rocilor (aceste produse fiind apoi utilizate în construcții sau în producția de materiale - argila, gips, calcar etc.) și-au văzut salariile mărite cu peste 47% în ritm anual. Constructorii au și ei salarii nete mai mari tot cu peste 47%, iar pe locul al treilea sunt angajații din "Fabricarea altor produse din minerale nemetalice", care include fabricarea sticlei, a articolelor din ceramică și a pietrei brute, relatează HotNews.

Cei din învățământ sunt a patra categorie de salariați ca viteză a creșterii salariale (peste 20% în plus față de noiembrie 2018), potrivit datelor publicate luni de Statistică.

La polul opus, cei din domeniul extracției petrolului au luat în noiembrie 2019 salarii mai mici decât în noiembrie 2018, ca și salariații din agricultură, silvicultură și fabricarea băuturilor.

În luna noiembrie 2019, salariul mediu net a fost 3.179 lei, în creștere față de luna precedentă cu 63 lei (+2,0%).

Cele mai mari salarii au fost în IT&C (7.610 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.803 lei).

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net în noiembrie față de octombrie s-au înregistrat după cum urmează:

• între 11,0% și 13,0% în activități de editare, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor;

• între 6,5% și 9,0% în extracția minereurilor metalifere, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a., activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea echipamentelor electrice, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea produselor din tutun;

• între 3,0% și 5,0% în fabricarea produselor textile, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), colectarea și epurarea apelor uzate, alte activități industriale n.c.a., depozitare și activități auxiliare pentru transport, activități de servicii anexe extracției.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

• între 3,5% și 6,5% în industria metalurgică, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, transporturi pe apă;

• între 1,0% și 2,5% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), transporturi aeriene, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în administrație publică (+1,0%), respectiv în sănătate și asistență socială (+0,5%). Câștigul salarial mediu net a scăzut ușor în învățământ comparativ cu luna precedentă (-0,2%).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3117 secunde