Luptă cu greutățile vieții mult prea devreme! Copii care nasc copii

4813
1
Luptă cu greutățile vieții mult prea devreme! Copii care nasc copii - fondadolescentemameidgaspc-1510502922.jpg

Articole de la același autor

Situația dramatică a adolescentelor constănțene care ajung mame mult prea devreme i-a șocat până și pe reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, puși în situația de a înregistra mame minore, cu vârsta nu mai mare de zece ani. În Constanța, există fetițe care devin mame la această vârstă și care își iau adio pentru totdeauna de la inocență și copilărie.

A deveni mamă la vârste atât de fragede are consecințe devastatoare pentru viața unei fete, a cărei copilărie se termină mult prea curând, prin intrarea forțată în perioada de maturitate și maternitate, înainte de a fi pregătită din punct de vedere fizic și mental, și prin privarea de dreptul la educație și dezvoltare personală. Cu toții știm că adolescența este vârsta marilor încercări, însă, din păcate, specialiștii spun că județul Constanța figurează în topul județelor cu cele mai multe sarcini depistate la grupa de vârstă între 14 și 17 ani.

"Situația adolescentelor care devin mame este, de regulă, sesizată la DGASPC Constanța. Cazurile sunt instrumentate de specialiștii din cadrul instituției noastre, tinerele mame beneficiind de consiliere de specialitate, iar atunci când mama minoră nu beneficiază de sprijinul familiei, aceasta este admisă, la dispoziția directorului DGASPC Constanța, în cadrul modulului destinat primirii în regim de urgență a mamei și copilului", a explicat Petre Dinică, director general DGASPC Constanța.

Unele adolescente își părăsesc copiii în spital

Din cauza lipsei de suport din partea familiei, a problemelor financiare, precum și a sentimentelor de rușine și vină profundă pe care adolescentele le simt față de sarcină, respectiv naștere, acestea, deseori, părăsesc unitatea spitalicească sau de protecție fără copil.

"Pentru copiii în cauză, se instituie măsuri de protecție specială, respectiv plasament la asistenți maternali profesioniști. Copiii mamelor adolescente se confruntă cu riscul sărăciei, cu eșecul academic, probleme psihologice și de dezvoltare, precum și cu probleme de sănătate. Aceleași riscuri le amenință și pe mame. Condiția de proaspătă mamă atrage după sine o varietate de efecte psihologice, cum ar fi depresia post-partum sau sentimente de regret, acestea se pot simți copleșite, iritate, anxioase și temătoare la previziunile de viitor ale lor și ale copilului lor", au explicat reprezentanții DGASPC Constanța.

Potrivit acestora, la nivelul județului, situația este de-a dreptul alarmantă, deoarece, datele oficiale recent transmise către cotidianul "Cuget Liber" de către reprezentanții DGASPC Constanța arată că, doar în primul trimestru al anului 2017, s-au înregistrat patru mame cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, iar alte 36 de mame minore, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani. Apoi, în cel de-al doilea trimestru ale aceluiași an, s-au mai înregistrat încă 25 de mame cu vârste cuprinsă între 14 și 17 ani. În final, în cel de-al treilea trimestru al anului curent, care încă nu a ajuns la sfârșit, s-au înregistrat încă două mame cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani și alte 25 de mame minore, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani.

Partea extrem de negativă a acestei statistici este că foarte multe mame minore nu ajung să fie înregistrate, după cum spun chiar specialiștii, iar aceste cazuri rămân necontorizate.

Implicațiile unei sarcini la vârstă fragedă

Psihologii spun că sarcina în adolescență poate avea un impact psihologic decisiv pentru evoluția vieții unei tinere fete, impactul poate fi devastator.

"Tânăra, pentru început, va încerca să găsească de una singură soluția. De aici apar toate acele tragedii în care un copil este capabil să ucidă alt copil, distrugând două vieți într-o singură clipă. Pe de altă parte, și abandonul la naștere este una dintre metodele la care recurg tinerele, mai ales acelea care provin dintr-un mediu familial foarte promiscuu, iar sarcina nu reprezintă decât o etapă trecătoare a vieții, lipsită de importanță", explică psihoterapeutul Cristina Gemănaru.

Impactul psihologic al abandonului copilului într-o formă sau alta, întrerupere de sarcină sau abandon la naștere, este extrem de puternic asupra evoluției emoționale a viitoarei mame. Specialiștii le sfătuiesc pe adolescente să nu ascundă sarcina și să vorbească cu familia, indiferent cât de neînțelegătoare ar fi aceasta, să ceară ajutorul specialistului sau psihologului școlar. Din păcate, unele cazuri devin critice tocmai din cauza vârstei mici a mamei.

v v v

Medicul Vlad Tica, șeful secției de obstetrică și ginecologie din cadrul Spitalului Județean Constanța, susține că lipsa informației, dar și neglijența familiei sunt principalele motive pentru care copiii ajung să fie părinți.

"Sfatul meu, ca specialist, este ca fiecare tânără femeie să meargă, după începerea vieții sexuale, la medicul specialist. Doar așa se pot informa cu privire la metodele anticoncepționale, la testul pentru depistarea cancerului de col uterin, la riscurile care apar odată cu bolile cu transmitere sexuală. În multe cazuri, familia fetei acceptă copilul, pentru că mama minoră nu ar putea face față situației de una singură. Cresc și ele odată cu cei mici și chiar dacă își continuă viața socială sau studiile, situația este nefirească, de ambele părți", spune medicul. 

Comentează știrea

geo
13 noiembrie 2017
haha

Nenea Tica asa din curiozitate o plimbare prin mediul rural a-ti facut vreodata la nivel de sate si apoi comune, ca sa nu zic de mediile cu etnia cu rr, ca vad ca vb din carti. Copiii nu se duc la scoala dar metode conceptive, filme sf

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3717 secunde