Măști neconforme pe rafturile magazinelor. "Nu oferă niciun fel de protecție!"

343
Măști neconforme pe rafturile magazinelor.

Articole de la același autor

Purtarea măștii este obligatorie, în prezent, în județul Constanța, în spații publice. Începând de vineri, vor fi obligați să o purtăm chiar și la locul de muncă. Aceasta ar trebui să ne ferească de noul coronavirus. În realitate, însă, se pare că multe dintre măștile de pe piață sunt, de fapt, inutile și nu numai că nu ne protejează, dar chiar ne pot îmbolnăvi.

Conducerea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța a lansat, în cursul zilei de ieri, un semnal de alarmă în ce privește confirmitatea măștilor de protecție din comerț. Potrivit comisarului șef adjunct, Horia Constantinescu, o mare cantitate de astfel de echipamente, deși au certificate cu care vin din import, nu prezintă caractericile specifice măștilor sanitare și nu oferă protecție aproape deloc.

"În urma unor controale demarate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor care vizează comerțul cu materiale de protecție, am constatat că există o sincopă de comunicare între autorități, care expune în mod aproape ireversibil consumatorul final. Am depistat că unele certificate, care însoțesc produsele respective, apar pe site-ul Inspecției Muncii ca fiind neconforme. Însă, dacă acest lucru nu este transmis și Direcției Vămilor, nu pot fi împiedicate importurile sau punerea la comercializare", explică Horia Constantinescu.

Potrivit acestuia, în prezent, sunt pe piață tot felul de tipuri de măști cu trei pliuri, care nu sunt menționate în nici un regulament european și în niciun act normativ autohton. "Noi constatăm, în acțiunile de control desfășurate, că, de fapt, consumatorul final nu se protejează deloc. Poartă în dreptul feței un șervețel cu ață, care nu ascunde decât vizionomia, neîmpiedicând nici contaminarea sa, nici eventuala contaminare a celorlalți. Aceste măști, de exemplu, cu trei pliuri, nu au nicio caracteristică tehnică dovedită, nu știm din ce materiale sunt făcute, nu știm dacă ele produc sau nu iritații asupra pielii feței, dacă ele nu cumva ne fac să inspirăm componente ale acestui material, scame, etc", precizează șeful Protecției Consumatorului Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6195 secunde