Medic infecţionist, despre riscul reapariţiei în România a unei boli eradicate, în contextul războiului din Ucraina

2191
Medic infecţionist, despre riscul reapariţiei în România a unei boli eradicate, în contextul războiului din Ucraina - poliomielitapiciorusedebebelus-1647338329.jpg

Articole de la același autor

Războiul din Ucraina creşte riscul reapariţiei în România a poliomielitei, avertizează medicii. Potrivit specialiștilor, în ţara vecină poliomielita nu a fost eradicată, iar boala poate afecta persoanele nevaccinate, scrie gandul.ro

Medicul infecționist Gheorghe Enache explică, pentru Gândul, ce este poliomielita și care sunt principalele simptome ale acestei boli infecțioase. Deși boala a fost eradicată teoretic în România, pot exista în continuare cazuri izolate. Ultimul caz s-a înregistrat în 1992, când virusul a fost adus din Bulgaria.

„Peste 90% dintre cazurile de poliomielită sunt forme asimptomatice, cu toate că este o boală gravă care poate da paralizie. Perioada de incubație a poliomielitei este în mod frecvent de 7-30 de zile. Este o boală care ține foarte mult de igienă. Virusul poate ajunge la nivelul gurii și faringelui, dar ajunge în tractul gastro-intestinal și se elimină prin materiile fecale, deci este un enterovirus și ține foarte mult de igiena individuală, dar și de cea colectivă”, explică medicul infecționist Gheorghe Enache.

Vaccinarea împotriva poliomielitei e introdusă în calendarul naţional de vaccinare din 1956. Administrarea vaccinului are un număr extrem de limitat de contraindicaţii şi efecte secundare reduse, ceea ce îl recomandă ca un vaccin sigur, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

„Ştim că au fost cazuri de poliomielită în Ucraina anul trecut şi ştim că Guvernul român este în alertă şi oferă vaccinuri gratuite împotriva acestei boli, dar şi împotriva rujeolei copiilor refugiaţi care trec graniţa”, a declarat în urmă cu câteva zile, Caroline Brown, expert pentru urgențe din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4142 secunde