Medicii dați afară de la Județean, așteptați cu brațele deschise la spitalele din Mangalia și Cernavodă

1014
Aproape 280 de cadre medicale din Spitalul Județean Constanța riscă să-și piardă locurile de muncă dacă, până pe 29 iulie, nu vor fi găsite soluții pentru a su-plimenta bugetul unității sanitare. Este vorba de 19 medici, 229 de asistente medicale și 30 de infirmiere, a arătat conducerea spitalului. Consiliul de Admi-nistrație al celui mai mare spital din județul nostru a considerat că disponibilizarea unei părți din personalul medical este soluția oportună, având în vedere lipsurile financiare.
În restul spitalelor din județ nu se ia în calcul, la ora actuală cel puțin, varianta concedierii cadrelor medicale. Din contră, conducerile unităților sanitare susțin că, în condițiile în care tot mai mulți medici și asistente sunt tentați să-și caute de lucru peste hotare, ar trebui să se creeze condiții pentru menținerea lor în spitalele din țară. De asemenea, dacă se va ajunge la reduceri de personal în Spitalul Județean, managerii unităților din Cernavodă și Mangalia ne-au declarat că îi așteaptă cu brațele deschise pe disponibilizați.
"Cine se gândește să disponibilizeze cadre medicale ori nu are viziune ce înseamnă sistemul sanitar, ori nu are onoare, în condițiile în care medicilor și asistentelor le sunt diminuate și salariile cu 25%. Dacă se va ajunge la această situație, le transmit medicilor, prin intermediul dumneavoastră, să-și facă PFA-uri și îi luăm la Spitalul Mangalia, prin încheierea unor contracte de prestări servicii", ne-a declarat dr. Liviu Mocanu, managerul unității din sudul litoralului. Mai mult, medicul a subliniat că, prin munca medicilor și asistentelor sunt aduși banii în sistemul sanitar, iar concedierea lor poate duce la reducerea fondurilor alocate de la fondul asigurărilor de sănătate. "Dacă va fi aprobată noua organigramă pentru Spitalul Mangalia, este posibil să disponibilizăm 12 oameni de la administrativ. Atât! Cât privește cadrele medicale, trebuie să găsim o cale să acoperim necesarul", a adăugat dr. Liviu Mocanu.
La fel, dr. Gelu Coca, managerul Spitalului Orășenesc Cernavodă, spune că a început deja să poarte discuții cu medicii de la Spitalul Județean pentru a-i atrage la Cernavodă. "Am vorbit pentru postul de medic pediatru. De asemenea, avem un cabinet de stomatologie și vrem să facem o Urgență în acest domeniu, căci nu există nicăieri în județ, și avem nevoie de medic. Noi avem nevoie de personal, suntem deschiși la colaborări", a declarat dr. Coca pentru "Cuget Liber".
De altfel, reprezentanții unităților sanitare consideră că disponibilizarea medicilor și asistentelor va afecta, în primul rând, pacienții. "Bolnavii nu vor mai avea cui să se adreseze. Nu este de ajuns că în această sărăcie cruntă oamenii nu mai au ce să mănânce, iar alimentația este principalul factor care afectează sănătatea? În prezent, media de vârstă la care mor românii este la 58 - 60 de ani, dar în ritmul acesta va scădea la 50 de ani", a mai afirmat dr. Gelu Coca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5915 secunde