Acasă la familia "Micul Rotterdam"

2821
Acasă la familia
Gemenele Maria și Cristina au doar patru ani, dar până la vârsta asta au cunoscut deja prea multă suferință. Din luna martie a acestui an locuiesc, împreună cu cele două surori mai mari, într-una din căsuțele centrului de plasament Micul Rotterdam. Au fost aduse aici după ce mama le-a părăsit și a plecat în străinătate, iar tatăl s-a dovedit depășit de situație, neputând să îngrijească patru copii.
"Mali" și "Chitina", cum se recomandă ele, sunt blondine, cu părul cârlionțat, au ochii albaștri și zâmbesc în continuu. Au învățat să și vorbească și își spun bucuroase numele oricui întreabă. Acum duc o viață fericită, au jucării multe, o curte plină cu tobogane și alte jocuri, nu mai rabdă de foame și, poate cel mai important, au găsit căldură și dragoste. "Aici, în centrul de plasament, li s-a creat un mediu sigur și un echilibru emoțional. Sunt mult mai bine îngrijite decât în familie și sunt cuprinse în activități zilnice pentru dezvoltarea proceselor cognitive și a com-portamentului de socializare. Se vede că au fost neglijate: aveau întârzieri de limbaj, nu cunoșteau niciun fel de regulă de igienă personală, dar cel mai mult resimțeau lipsa afecțiunii", a declarat, pentru "Cuget Liber", psihologul care s-a ocupat de ele, Mirela Tanislav.

"O lume în culori pentru toți copiii"
Ea s-a declarat impresionată de dragostea și devotamentul de care dau dovadă cei patru copii. Se iubesc foarte mult și au grijă unele de celelalte. De altfel, fata cea mare, în vârstă de 10 ani, din cauza condițiilor de acasă și a lipsei de interes și afecțiune a părinților, preluase deja rolul de mamă pentru surorile ei. Practic, micuțele sunt crescute de ea. Acum, însă, se poate bucura de copilărie. Nu mai este nevoie să spele rufe, să facă mâncare, să măture și să spele vasele. "Putem spune că toată munca și efortul depuse zi de zi de către echipa din cadrul centrului nostru nu sunt în zadar. Sunt recompensate în fiecare moment de zâmbetul și bucuria din ochii copiilor", a mai adăugat psihologul Mirela Tanislav.
Ieri, Mari și Cristina s-au îmbrăcat frumos încă de dimineață și s-au pregătit să-i întâmpine pe oaspeți. Mai mulți voluntari de la Asociația "Oameni lângă oameni" au venit să le facă poze. Au stat cuminți în fața aparatului de fotografiat și, la final, au primit drept cadou fotografia cu chipul lor pe un fundal vesel.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului "O lume în culori pentru toți copiii", derulat de Asociația "Oameni lângă oameni", în parteneriat cu Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Programul a început în luna martie, la București, și se adresează copiilor instituționalizați sau din medii defavorizate, care primesc pe loc fotografia lor, personalizată cu fundalul ales chiar de către ei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4203 secunde