Mielul dumneavoastră "latră"? Direcția Sanitară Veterinară trage un semnal de alarmă

2677
Mielul dumneavoastră
În contextul în care carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, specialiștii trag un semnal de alarmă în legătură cu așa-zișii comercianți care v-ar putea oferi carne de câine, în loc de carne de miel sau oaie.

De fapt, acest lucru s-a întâmplat deja în alte judeţe ale ţării, motiv pentru care reprezentanţii Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa sfătuiesc consumatorii să fie foarte atenți la achiziționarea cărnii de miel, obligatoriu din surse sigure. Precizările vin în condițiile în care au fost cazuri când s-a descoperit carne de câine, prezentată ca fiind carne de ovine. Drept urmare, constănțenii sunt rugați să nu cumpere carne de la negustorii ambulanți care comercializează marfa pe marginea drumurilor, a șoselelor sau în locuri neamenajate și neautorizate pentru un astfel de comerț. Așadar, dragi constănțeni, nu vă grăbiți și faceți-vă rost de carnea de miel numai din piețe sau din măcelării și doar dacă pe carne sunt aplicate lizibil marca de sănătate, eticheta de identificare a procesatorului, termenul de valabilitate, mențiunea că a fost controlată sanitar-veterinar etc.

Din fericire, a precizat directorul DVSVSA Constanţa, Ionuţ Iusco, până acum în judeţul nostru nu s-a primit nicio sesizare de acest gen, prin care să li se transmită că ne-am confrunta cu astfel de situaţii. „În pieţele în care există medici veterinari, cu siguranţă nu va ajunge carnea de câine, ci doar cea de miel. Mai mult decât atât, am intensificat controalele, dar dacă oamenii merg să îşi cumpere carne din portbagajul vreunei maşini, acolo nu există control. Din păcate, foarte multă lume, cetăţenii de rând, nu pot deosebi carnea de miel de cea de câine, de exemplu. Cele două animale sunt diferite şi la labe, la gheare… Chiar şi culoarea cărnii este diferită. De exemplu, cea de câine este roşu închis, la miel este altfel. Lumea trebuie să înţeleagă că toate produsele de Paști trebuie cumpărate din unităţi înregistrate, nu din portbagajele maşinilor, de la colţul străzii şi vor fi în siguranţă”, a declarat directorul, pentru „Cuget Liber”. Cei care au intenţia de a cumpăra miei trebuie să ştie că depozitarea şi comercializarea cărnii de miel este necesar a se realiza numai în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi a stării de igienă corespunzătoare.

Referitor la controalele de zilele acestea, ele vizează atât transporturile de miei, verificările având ca obiect condițiile de igienă, dezinfecție și documentele de autorizare a mijloacelor auto sanitar-veterinar utilizate pentru transportul acestor animale, cât şi documentele însoţitoare ale animalelor. Neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numerele de telefon 0786/577.007 şi 0800/826.787.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4241 secunde