Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, precizări despre speculaţiile privind unele declaraţii controversate despre Rusia

239
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, precizări despre speculaţiile privind unele declaraţii controversate despre Rusia - precizari-1643205747.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Apărării Naţionale face precizări cu privire la speculaţiile apărute în spațiul public în legătură cu așa-zise controverse legate de declarații pe care le-a făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, în legătură cu Rusia și climatul de securitate european. Acesta susţine că a făcut referire la unele declaraţii ale preşedintelui Franţei, Emanuel Macron, pe care l-a parafrazat.

„Declarațiile în discuție au fost făcute în contextul în care Federația Rusă a înaintat către NATO o serie de prevederi inacceptabile, inclusiv aceea de revenire, din punct de vedere al securității europene și euro-atlantice, la statutul de dinainte de anul 1997, adică înaintea primului val de extindere al Alianței către Europa Centrală și de Est.

Consider că o astfel de cerere, prin care se dorește darea înapoi a istoriei, este deopotrivă nerealistă și absolut de neacceptat.

Vorbind despre istoria recentă a ultimelor decenii, am evocat discursul susținut recent de președintele Franței, Emanuel Macron, în Parlamentul European, la 19 ianuarie 2022.

În cadrul acestui discurs, președintele francez a vorbit despre nevoia de unitate a spațiului euro-atlantic în domeniul securității și apărării, precizând că fundamentele securității continentului au fost stabilite, acum mai bine de trei decenii, împreună și nu fără sau împotriva Rusiei, pe baza principiilor democratice de relaționare între state.

În acest context, parafrazându-l pe domnul președinte Macron, am afirmat și rămân ferm de părerea că nu se pot întoarce paginile istoriei spre capitolele în care Europa era divizată de Cortina de Fier și organizată pe principiul sferelor de influență, așa cum dorește, din păcate, Federația Rusă. Dacă tot este să învățăm din lecțiile trecutului, atunci ar trebui să ne amintim de primii ani de după căderea comunismului când, împreună cu și nu împotriva Rusiei, continentul european a pășit într-o nouă eră. O eră în care toate țările europene respectă principiile dreptului internațional, fără utilizarea forței, a presiunilor și amenințărilor, respectând dreptul fiecărei țări de a lua propriile decizii”, a transmis Vasile Dîncu, miercuri, 26 ianuarie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4919 secunde