Ministrul Finanțelor: Cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I, cu siguranță nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani

247
Ministrul Finanțelor: Cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I, cu siguranță nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani - pensionari-1576243485.jpg

Articole recomandate

În România cu siguranță nu se vor putea plăti pensii peste 20 de ani în cazul în care pensiile administrate de stat prin Pilonul 1 vor rămâne dominante în sistem, a apreciat vineri ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

"Sistemul de pensii trebuie reformat, e clar, și trebuie să luăm în calcul două lucruri: este o generație mare care iese la pensie, și din spate resursele care vin nu mai sunt la fel de mari, pentru că tinerii care vin decid să nu rămână în România, și atunci e greu să susții acest sistem, dar nu este doar o problemă pe care o are România, este o problemă pe care am văzut-o și alte țări, dar acolo au găsit soluții. Vom găsi și noi soluții. Soluția pe care o văd eu este un sistem mai cu contribuții mai mari către un sistem administrat privat, cu o mai mare distribuire a resurselor către acea parte, căci acolo și un randament mai mare și poți să ai o pensie asigurată. Dacă rămânem cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I cu siguranță nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani, asta este opinia mea", a declarat Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor nu a răspuns clar întrebărilor referitoare la intenția Guvernului de majorare a contribuțiilor la Pilonul 2.

"Aici este o discuție cu Ministerul Muncii, încă nu știu exact ce s-a decis. Nu pot să vă spun acum cum va arăta un sistem de pensii nou. Eu vă spun că între cele două, dacă vrem să avem un sistem sustenabil, este preferat ca dominantă să fie partea administrată privat, și nu cea de la stat", a afirmat Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor Publice a mai declarat că sistemul de pensii administrate privat a suferit în ultimii ani câteva șocuri negative, iar Guvernul va încerca să corecteze vineri o mare parte dintre inechități, iar restul în cursul anului următor.

"Sistemul de pensii administrate privat a suferit în ultimii ani câteva șocuri negative. Eliminarea acestor șocuri negative din sistem nu se va întâmpla peste noapte, dar vom încerca să corectăm chiar astăzi o mare parte dintre inechități și restul anul următor. Sunt costuri de tranziție pe care nu ni le putem asuma", a spus ministrul Finanțelor.

Potrivit acestuia, vineri, în ședința de Guvern, se va da o primă citire ordonanței cu modificările aduse OUG 114, iar cerințele de capital pentru Pilonul II introduse prin acest act normativ vor fi eliminate.

"Vestea bună este că astăzi, în ședința de Guvern de la ora 17:00, se va da o primă citire a ordonanței cu elementele pe care le vom schimba din Ordonanța 114 și cerințele de capital pentru sistemul Pilon II pentru pensii introduse prin Ordonanța 114 vor fi eliminate. Și acea opțiune de a trece de la Pilonul II la Pilonul I, la care au aderat doar 504 persoane, va fi eliminată. Restul vor fi pe parcursul anului viitor'', a dat asigurări Cîțu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.555 secunde