Mituri care distrug vieți: "Berea și pokerul nu dau dependență!"

1614
Mituri care distrug vieți:

Articole de la același autor

"Dacă beau o bere pe zi, nu ajung dependent!", își spun mulți dintre cei care își încheie ziua cu un pahar în mână. Ba din contră, atrag atenția specialiștii: ideea că berea nu dă dependență este doar un mit, așa cum sunt multe altele, cu care ajung să se confrunte psihologii în momentul în care dependenții le bat la ușă!


Indiferent de tipul de dependență, conștientizarea faptului că există o problemă și solicitarea ajutorului de la specialiști este întârziată – de multe ori și ani de zile! – din cauza miturilor care s-au împământenit, având în vedere lipsa de informație de la nivelul populației. Iar amânarea prezentării la specialiști, pentru începerea unui program de recuperare are efect dintre cele mai grave asupra dependentului. 


În țara noastră, consumul de alcool este sport național. Tocmai de aceea, și numărul dependenților este destul de ridicat. Puțini sunt, însă, cei care ajung să ceară într-adevăr sprijin. Pe de altă parte, mulți consideră că dacă consumă bere, nu vor ajunge să fie dependenți de alcool. "Berea nu dă dependență – acesta este un mit care circulă. Odată ajunși în cabinet, încerc să le explic faptul că alcoolul dă dependență, indiferent de calea prin care s-a ajuns aici. Sunt mulți dependenți de alcool care au început cu bere. Iar când ajungi să bei doi litri de bere, în fiecare zi, timp de trei – patru ani, și mai ales când mai constați și faptul că nu mai adormi fără acea bere, este un semn de întrebare!", ne-a declarat psihologul Mariana State. 


O situație aparte este în cazul navigatorilor. De exemplu, mulți dintre ei nu au voie să consume alcool cât sunt îmbarcați, motiv pentru care consideră că nu poate fi vorba despre o dependență dacă beau doar când sunt acasă. Sau invers… "Da, dependentul poate să facă pauze. Pentru că s-a setat astfel", a arătat psihologul. 


Un alt mit, cu care încearcă să se mintă dependenții de jocuri de noroc vizează pokerul. "Sunt mulți care vin și spun că pokerul nu dă dependență. Că este un joc al minții, că este vorba despre inteligență, nu despre păcănele. Dar trebuie să înțeleagă că este o diferență între jucătorul profesionist și dependentul de jocuri de noroc. Schimbările temperamentale, apariția minciunilor, ascunderea de cei dragi sunt unele din criterii pentru diagnosticarea dependenței", a mai arătat specialistul. 


În ceea ce privește dependența de droguri, marijuana este controversată, existând deja numeroase voci, influențate și de faptul că în multe state consumul de această substanță a fost legalizată. Legal sau nu, specialistul constănțean atrage atenția că marijuana dă dependență. 


Tot un mit este și credința unor dependenți, dar și a rudelor lor, în faptul că nu au leac! "Sunt mulți care spun: «Orice aș face, nu mă voi vindeca!». Când intră în terapie, mulți sunt de această părere. Discutăm despre ce îi sabotează. În dependență există și recăderi, există și victorii. Trebuie să conștientizeze că ambele sunt posibile; că în recădere cresc depresia și disperarea, și că au nevoie de o viață cumpătată", a mai subliniat Mariana State.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 15 Ianuarie 2020
Stire din Actual : PENTRU FANI… "El Chapo", marcă de bere
Pagina a fost generata in 3.2238 secunde