Nemulţumirile i-au scos în stradă. De ce se plâng scafandrii constănțeni

2210
Nemulţumirile i-au scos în stradă. De ce se plâng scafandrii constănțeni - fond-scafandrijpg-2-1683555482.jpg

Articole de la același autor

Prima zi a săptămânii a început cu o acţiune de protest pentru scafandrii de la malul mării, care au protestat, încă de la primele ore ale dimineţii în faţa Centrului de Scafandri de pe bulevardul 1 Mai. Potrivit preşedintelui Sindicatului Scafandrilor, Emanuel Vultur, principalul motiv pentru care au ieşit în stradă face referire la încălcarea dreptului la muncă prin metodologia elaborată de Ministerul Apărării Naționale.

Pe o vreme deloc prielnică unor astfel de acţiuni, scafandrii s-au adunat în faţa centrului şi şi-au spus ofurile. În primul rând, ei se plâng că, în ultimii ani, li s-a cam tăiat din drepturi. „Regulile de lucru ale scafandrilor din România sunt elaborate de către ministerul Apărării, prin centrul de Scafandrii, care nu este doar o unitate militară, este un fel de SA, pentru că emite autorizații, brevetează scafandrii, după care îi concurează. Toată povestea a început în anul 1993, printr-o Hotărâre de Guvern și acolo ei au devenit singurii furnizori de servicii, de brevetare din România. După ce a mai trecut vremea, a trebuit să mai renunțe la acel ordin, dar ei nu au renunțat, au devenit și coordonatori naționali, și în anul 2006 au cuprins și acel ordin în legea Armatei. Ulterior au făcut și niște norme de aplicare a legii respective, prin care ne-au luat tot mai mult din drepturi. Au ajuns la momentul la care acum nu poți să faci scufundări în România dacă nu ești într-un registru militar de-al lor, un registru unic. Înainte era autorizat la 40 de m, la 50 de m, acum nu mai poate fi autorizat decât la 15 metri, pentru că au băgat ei niște normative, niște chichițe care nu se regăsesc în nici o legislație în Europa”, a precizat liderul de sindicat.

Totodată, ei susţin că toți colegii lui sunt nevoiţi să se înscrie, mai întâi, la Centrul de Scafandri, dacă doresc să desfășoare diverse activități, altfel riscă să fie sancționați. „Până acum, li s-a adus la cunoştinţă celor care dețin firme că nu li se va elibera autorizația dacă nu-și trec scafandrii în registrul unic. Acesta este un registru militar, aparține de o entitate militară, deci ei nu pot sancționa cu amendă, însă efectiv te constrâng prin faptul că nu-ți dau voie să muncești”, au spus membrii de sindicat.

O altă nemulţumire este legată de faptul că sunt forţaţi să îşi facă vizita medicală la Centrul de medicină navală, care funcționează în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi nu şi în alte centre medicale. Totodată, ei sunt de părere că Centrul de Scafandri a pus monopol pe activitatea lor. În replică, locotenent-comandor Petru Fleşer, şeful Serviciului de Autorizare, Inspecţie, Standardizare Reglementări Activităţi cu Scafandri din cadrul Centrului de Scafandri Constanța a precizat următoarele: „Singura structură responsabilă de încadrarea și stabilire a condițiilor de muncă este Ministerul Muncii. Centrul de Scafandri nu poate decât să inițieze demersuri legislative care, din păcate, nu au avut succes. Noi avem şi în momentul de față avem un astfel de demers, dar nu se vede o rezolvare. La întâlnirile avute v-am lăsat invitații pentru a veni la discuții, dar nu ne-ați solicitat acest sprijin”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8765 secunde