Nereguli în târgurile neautorizate din Cobadin și General Scărișoreanu, descoperite de inspectorii de la DSV

640
Nereguli în târgurile neautorizate din Cobadin și General Scărișoreanu, descoperite de inspectorii de la DSV - fonddsvjpg4-1672074550.jpg

Articole de la același autor

Inspectorii sanitari veterinari nu iau vacanţă nici măcar în perioada sărbătorilor de iarnă. În luna decembrie, au luat la rând toate pieţele, târgurile, supermarketurile şi unităţile care comercializează produse specifice Crăciunului. Şi, desigur, neregulile nu au întârziat să apară.

Reprezentanţii Autorităţii Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au efectuat, în total, 7.084 de controale tematice, în urma cărora au fost aplicate 428 de amenzi contravenționale, în valoare totală de peste două milioane de lei. Totodată, au fost reținute 12.313 kg de produse de origine animală și au fost emise ordonanțe de suspendare a activității sau de încetare a activității unor societăţi comerciale.

Astfel de acţiuni au avut loc, bineînţeles, şi în judeţul Constanţa, în numeroase locaţii. Pe plan local, principalele neconformităţi identificate se referă la depozitarea, manipularea și igienizarea necorespunzătoare a produselor. Tocmai de aceea, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa vor supraveghea operatorii din industria alimentară până la data de 15 ianuarie, conform declaraţiilor directorului instituţiei, Gabriel Nica. Acesta a precizat că neregulile descoperite au fost în târguri, nu în pieţele agro-alimentare.

„Am aplicat o serie de sancţiuni comercianţilor care nu aveau voie să vândă carne, în două târguri neautorizate, în localitățile Cobadin și General Scărișoreanu. În pieţele autorizate, cum sunt, de exemplu, Griviţei, Tomis 3, nu au fost constatate nereguli. În târgurile menţionate, sunt aglomerări de animale şi diferite produse, ouă, păsări vii etc”, a declarat şeful DSVSA, pentru „Cuget Liber”. În târgurile menţionate, marfa era comercializată în condiţii improprii, acesta fiind şi motivul controalelor întreprinse.

Precizăm că inspectorii din cadrul DSVSA Constanţa au efectuat şi alte controale în trafic şi în zonele cu aglomerări de animale. În acest sens, au fost consiliaţi proprietarii de animale şi au fost aplicate nouă sancţiuni contravenţionale pentru comercializarea produselor în spaţii neaprobate sanitar-veterinar şi pentru manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare.

Pentru că după Crăciun urmează petrecerea de Anul Nou, DSVSA va intensifica, în această perioadă, controalele, în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală și non-animală destinate consumului uman. Totodată, se urmăreşte asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanţul alimentar şi implicit pentru protecţia consumatorului, atât în unităţile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranţa alimentelor, cât şi în târgurile care au primit aviz de funcţionare pentru această perioadă.

În același timp, DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate. Cum spuneam, verificările vor avea loc pe întreg lanţul alimentar, în unităţi de vânzare cu amănuntul, de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie - patiserie, unităţi de alimentaţie publică.

Totodată, se va asigura serviciul de permanenţă în perioada 27 - 30 decembrie, iar neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786.577.007, precum şi la Call-Center-ul ANSVSA, la numărul de telefon 0800.826.787.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1161 secunde