Noi premiere medicale la Spitalul de Urgență Constanța

1529
Noi premiere medicale la Spitalul de Urgență Constanța - noipremieremedicale1-1551907334.jpg

Articole de la același autor

O echipă mixtă de medici din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța (SCJU) a realizat, de curând, în premieră, reconstrucția regiunii mandibulare la un pacient cu cancer al cavității orale. Reprezentanții unității medicale spun că intervenția a durat aproximativ zece ore și a presupus două etape. 


"Mai întâi, s-a efectuat excizia zonei afectate de cancer, adică  jumătatea dreaptă a mandibulei, țesuturile moi ce formează planșeul bucal și ganglionii limfatici cervicali drepți. Această intervenție a fost realizată de echipa de chirurgi OMF formată din dr. Vlad Daniel și conf. dr. Adrian Creangă. După acest prim timp, a urmat timpul reconstructiv. O echipă de chirurgi plasticieni formată din dr. Anca Oprescu si dr. Altai Gelal, cărora li s-a alăturat dr. Raluca Căpățână și dr. Răzvan Șerbănică au refăcut regiunea mandibulară. Intervenția a presupus recoltarea unui lambou compozit, osteo-musculo-cutanat de la nivelul gambei (alcătuit din fibulă, flexorul lung al halucelului și o paletă cutanată, toate bazate pe artera peronieră și venele comitante) din care a fost modelată o nouă mandibulă dreaptă. Aceste țesuturi au fost transferate liber, folosind tehnici de microchirurgie, la nivelul feței, astfel încât la încheierea intervenției, anatomia zonei a fost complet refăcută", au explicat specialiștii SCJU. 
Un al doilea pacient, diagnosticat cu un cancer al limbii și planșeului cavității orale a beneficiat de un lambou liber transferat. Defectul rămas după îndepărtarea leziunii a fost închis cu țesuturi recoltate de la nivelul antebrațului.


O altă intervenție deosebită a fost efectuată de către o echipă de medici din cadrul secției Ortopedie - Traumatologie. În cadrul operației s-a utilizat pentru prima dată, în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, metoda inovativă de reparare biologică a defectelor de cartilaj articular. De data aceasta, noutatea a constat în folosirea unei matrice de colagen care duce la regenerarea cartilajului articular, în cazul defectelor bine delimitate, la pacienții cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 ani. De precizat că astfel de intervenții s-au mai realizat în alte centre medicale din țară, dar niciodată în cadrul SCJU.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4984 secunde