Nu oricine poate lucra ca bonă. Care sunt condițiile

189
Nu oricine poate lucra ca bonă. Care sunt condițiile - bone2-1651231718.jpg
Vreţi să lucraţi ca bonă? Guvernul a aprobat, în cursul acestei săptămâni, modificarea și completarea Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, în vederea accesului mai facil al familiilor la servicii de îngrijire şi supraveghere a copilului pe timp de zi. Legea face referire inclusiv la accesarea ajutorului financiar acordat familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 35/2020. Potrivit Ministerului Muncii, măsura adoptată reglementează ca serviciile acordate de bonă să nu mai fie supuse controlului inspecției sociale, totodată nemaifiind aplicabile prevederile Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității serviciilor sociale.

Prin actul normativ adoptat se prevede ca exercitarea profesiei de bonă să se poată realiza și printr-un contract individual de muncă încheiat de bonă cu părintele sau reprezentantul legal al copilului, pe lângă modalitățile existente până la această dată (contract de muncă încheiat de bonă cu o persoană juridică sau desfășurarea activității bonei ca persoană fizică autorizată).

O altă modificare stabilește obligația angajatorului care a încadrat o bonă cu contract individual de muncă de a-i întocmi un dosar personal pe care să îl prezinte la solicitarea inspectorilor de muncă, fiind prevăzute și sancțiunile pentru neîntocmirea acestui dosar. De asemenea, documentul oferă posibilitatea ca persoanele care au calificare de baby-sitter să poată desfășura, în aceleași condiții, profesia de bonă. Totodată, măsura urmărește creșterea accesului familiilor la servicii de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei. 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2351 secunde