Proiect de lege, în dezbatere publică

VESTE BOMBĂ PENTRU ANGAJAŢII ROMÂNI! Săptămâna de lucru, de patru zile

1840
VESTE BOMBĂ PENTRU ANGAJAŢII ROMÂNI! Săptămâna de lucru, de patru zile - officecovid-1646653664.jpg
 În Parlament este pus în dezbatere publică un proiect de lege care spune că românii ar putea avea trei zile de odihnă și ar munci patru zile pe săptămână.



Inițiativa urmărește creşterea productivităţii muncii angajaţilor în companiile multinaţionale şi în diferite instituţii publice, potrivit expunerii de motive.

„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus”, se arată în actul normativ.


Singura diferență ar fi că în timpul săptămânii s-ar munci zece ore în loc de opt, așa cum este acum recomandat, pentru a putea suplini numărul de 40 de ore, câte sunt atribuite într-o săptămână.

Proiectul preia o propunere a unui senator liberal pe care a iniţiat-o în legislatura 2012 – 2016.


„Dacă, per total, programul companiei va rămâne de cinci zile pe săptămână, dar niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, rezultă că patronul trebuie să facă noi angajari. Aşadar, s-ar crea mai multe locuri de muncă, cu condiţia ca patronul să aibă cu ce să plătească noii angajaţi. Partea proastă este că, cel mai probabil produsele ar deveni mai scumpe, dar mai mulţi angajaţi înseamnă un consum mai mare în economie.

După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere.

În acelaşi timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, se arată în nota de fundamentare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8124 secunde