Un nou proiect SF? Piaţetă cu spaţii verzi, parcare etajată pentru maşini şi pasaje subterane, la Gară

2129
3
Zona gării din Constanţa nu a mai fost modernizată de ani de zile. Singurele îmbunătăţiri care i-au fost aduse recent au vizat amenajarea staţiei de autobuze pentru linia 100 şi montarea bordurilor de cauciuc într-un perimetru care nu are nicio formă şi nicio utilitate. În rest, piaţeta care este poarta de intrare a mii de turişti anual, în oraş, aduce mai mult a o haltă dintr-un târg bătrân şi ponosit.

În al doisprezecelea ceas, autorităţile locale din Constanţa pregătesc un proiect amplu de refacere a zonei, care să cuprindă atât porţiuni destinate pietonilor, cât şi parcare pentru autocare şi staţii pentru transportul în comun. Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local convocată vineri, 26 noiembrie, se află proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice, faza de studiu de prefezabilitate pentru „Amenajare Piaţă urbană Gara Constanţa – prin amenajare Parcare acoperită pentru autobuze şi autocare cu staţii de încărcare şi peron călători. Acesta mai cuprinde amenajare parcare autoturisme, amenajare zonă acces, amenajare zone de promenadă pietonală, reamenajare zonă pasaj pietonal subteran, amenajare peisagistică parţială Parc Gară, construire parcare supraetajată şi construire centru comercial strip mall. Separat, primăria îşi propune să amenajeze parţial şi Parcul Gării, de la intrarea dinspre strada Theodor Burada, precum şi realizarea unui sistem de umbrire pentru faţada clădirii Gării.Conform proiectului, parcarea acoperită pentru autobuze va costa în jur de 1,8 milioane lei şi presupune inclusiv demolarea unor imobile şi construcţii provizorii, din apropierea gării. Demolări vor fi necesare şi pentru amenajarea străzilor şi platformelor pietonale, valoarea totală a acestei etape fiind de 6,5 milioane de lei. Cea mai mare investiţie, de 18,5 milioane lei, se are în vedere pentru construirea parcării publice supraetajate, pentru a cărei edificare vor fi dezafectate alte imobile şi construcţii provizorii. Pentru construirea centrului comercial, unde vor fi şi unităţi de alimentaţie publică, sunt alocate aproximativ 5,25 milioane lei, iar pentru reamenajarea pasajului pietonal subteran sunt prevăzute 4,1 milioane lei. Un alt pasaj pietonal subteran va fi realizat pentru a face legătura cu parcul şi va costa în jur de 875.000 lei.Mall, terase, restaurante şi scenă pentru spectacole

„Zona Gării este un nod important de transport public, poziţionat avantajos în cadrul contextului urban. În vederea îmbunătăţirii mediului urban în zonă sunt necesare reconversia şi refuncţionalizarea unei suprafeţe de teren degradat prin amenajare spaţii verzi, achiziţia şi montarea elementelor constructive de tipul foişoare, pergolă, grilaje, grupuri sanitare, spaţii pentru întreţinere, vestiare, scene etc., realizarea de sisteme de supraveghere video şi/sau wi-fi în spaţii publice, modernizarea străzilor urbane care asigură accesul direct către terenurile supuse investiţiei, crearea de facilităţi de recreere pe suprafeţe amenajate”, explică primarul Vergil Chiţac, în referatul de aprobare.Potrivit acestuia, investiţia reprezintă una din oportunităţile de revitalizare a peisajului urban din zonă, rezolvând atât problema parcărilor şi a traficului, cât şi problema numărului redus de spaţii verzi. Rămâne de văzut dacă şi consilierii locali sunt de aceeaşi părere şi dacă vor aproba proiectul, dar mai ales de unde va reuşi Primăria Constanţa să facă rost de atâtea milioane de lei, pentru a vedea planurile şi în realitate, nu doar pe hârtie.Comentează știrea

Uscuriam Nailets
25 noiembrie 2021
Comentariu

Aceleași baliverne oferite credulilor în campania electorală.

Mihai
25 noiembrie 2021
Mai binele binelui

Câte un pic, pic , pic...până n-oooo mai rămâne nimic.Din 10 in 10 ani modernizati.Multi flamanzi .Ai nostri , ai vostri.

Teodor
25 noiembrie 2021
Speranta moare ultima

Poate scapam,cu ocazia asta, de mizeria aia de "vapor",instalat acolo de Mazare.Parca-ti sta in cap.Nimic mai dezgustator si mai urat.Bine ca nu a pus o macara portuara sau un tanc pe soclu ca la Tiraspol.A fost o vreme cand de pe peronul garii se vedea marea,parcul si bulevardul Republicii(de atunci).Constanta avea personalitate.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9289 secunde