Un nou Plan Urbanistic General, la Constanţa. Se cere părerea locuitorilor şi agenţilor economici

610

Articole de la același autor

Două săptămâni au la dispoziţie constănţenii pentru a-şi spune ofurile şi aşteptările privitoare la dezvoltarea oraşului. Autorităţile locale propun un nou Plan Urbanistic General, care să acopere toate problemele oraşului şi care să fie punctul de pornire pentru strategiile şi paşii următori.

Primăria Municipiului Constanța a lansat luni, 22 noiembrie, consultarea publicului în cadrul lucrărilor de actualizare a Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului – etapa Studii de fundamentare. În perioada 22 noiembrie – 6 decembrie 2021, cetățenii și toți factorii interesați sunt invitați în număr cât mai mare să comunice problemele orașului și așteptările cu privire la direcțiile de dezvoltare.

„Pentru ca Planul Urbanistic General să răspundă cât mai bine nevoilor de dezvoltare reale ale municipiului, consultările vizează trei categorii de public: Cetățenii, Profesioniștii și Investitorii. Aceștia își pot exprima opiniile prin completarea unor chestionare specifice, disponibile online, pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța, pe pagina de Facebook Primăria Constanța și pe pagina de Facebook PUG Constanța”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi.

Planul Urbanistic General este un instrument esențial pentru activitatea de amenajare și dezvoltare teritorială a Municipiului Constanța. El cuprinde atât o analiză, cât și regulamentul și reglementările locale de urbanism, pornind de la care trebuie să fie gândite și să se desfășoare orice proiecte de dezvoltare. Și, pentru că orașul este într-o continuă evoluție, Planul Urbanistic General trebuie actualizat la fiecare 10 ani (Legea 350 din 2001).

PUG digitalizat

„Planul Urbanistic General al Municipiului Constanța, aprobat prin H.C.L. nr. 653/24.11.1999, cu valabilitate prelungită prin H.C.L. nr. 77/31.03.2011, H.C.L. nr. 81/26.03.2013, H.C.L. nr. 327/18.12.2015 și HCL nr. 429/31.10.2018, având valabilitatea prelungită până la 31.12.2023, a înregistrat multiple intervenții prin PUZ-uri și PUD-uri și a devenit depășit în raport cu noile realități economice și teritoriale ale orașului, fapt ce a impus necesitatea actualizării lui. Noul Plan Urbanistic General abordează orașul Constanța pe 3 paliere, pentru care se dorește găsirea celor mai potrivite soluții: palierul 1 – «Constanța, metropolă europeană», palierul 2 – «Constanța, destinație turistică europeană», palierul 3 – «Constanța, oraș-port și centru de afaceri internațional»”, mai spune reprezentantul primăriei.

Un element de noutate absolută îl constituie faptul că noul Plan Urbanistic General al Municipiului Constanța va fi complet digitalizat, în format geospațial (GIS – Sistem Informațional Geografic) și va permite culegerea, gestionarea și analizarea datelor din hartă, în timp real, atât pentru cetățeni, investitori, profesioniști, cât și pentru personalul din primărie.

Cetățenii, profesioniștii și investitorii din Constanța sunt așteptați să comunice problemele, nevoile și viziunea asupra orașului, prin completarea chestionarelor online specifice. Termenul limită pentru realizarea chestionarelor este 6 decembrie 2021, ora 23.59.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5248 secunde