Nu se grăbesc să meargă la muncă! Aproape 3.000 de constănţeni lenevesc pe banii statului

3015
3

Articole de la același autor

La acest moment, în evidenţele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanţa se află un număr de 6.241 persoane, drept pentru care rata şomajului a ajuns la 2,1% la finele lunii noiembrie 2021. Pentru ca această rată să mai scadă este necesar ca oamenii să îşi găsească de lucru, dar ce se poate face dacă nu există dorinţă?



De ce spunem acest lucru? Pentru că aproape 3.000 de constănțeni, o cifră destul de mare, stau și trândăvesc zilnic, pe banii statului, așteptând o brumă de bani cu care abia dacă reușesc să își cumpere de-ale gurii. Din nefericire, chiar și în aceste condiții, puțini dintre ei se urnesc de pe canapelele pe care stau confortabil acasă, pentru a găsi un loc de muncă și să aibă propriul lor salariu.

Mai mult decât atât, cei mai mulţi asistaţi sociali se află deja la a doua generaţie de puturoși, în timp ce alţii nici măcar nu îşi mai amintesc când au lucrat ultima dată. Potrivit directorului AJOFM, Gheorghe Bușu, majoritatea au domiciliul în Medgidia, dar nici alte localități din județ nu duc lipsă de astfel de specimene.

Desigur, pentru cei care nu au studii, există programul „A doua şansă”, unde, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, li se oferă posibilitatea de a-și relua școala, exact din punctul în care au abandonat-o, asta dacă au început-o vreodată. Toți acești indivizi trebuie să înţeleagă că dacă refuză „a doua şansă”, pot pierde ajutorul de şomaj, deci acei bănuţi care îi ajută să supravieţuiască.

„Cine refuză să urmeze cursurile rămâne fără ajutorul social. Acesta reprezintă, la ora actuală, o diferenţă între veniturile pe care le realizează o familie şi un procent din ISR (Indicatorul Social de Referinţă). Pe de altă parte, ei trebuie să fie conştienţi că, dacă nu au minimum opt clase, nu pot urma nici cursurile de formare profesională şi au şanse reduse la angajare. Totodată, neacceptarea unui curs de formare, ca urmare a procesului de consiliere şi de informare, pe care o desfăşoară colegii noştri, conduce la pierderea ajutorului de şomaj”, a declarat directorul, pentru „Cuget liber”.

Oricum, pentru a se eschiva de la muncă, de la cursuri, unii se dau bolnavi, aduc concedii medicale etc. Deci, puturoşenia atinge, în multe cazuri, cote extreme. Aşa că degeaba se zbat angajaţii AJOFM să le deschidă mintea şi să le oferte joburi, pentru că aceste gesturi sunt în van, de foarte multe ori. „Scopul nostru este să facem tot ce putem pentru a creşte şansele de ocupare pe piaţa muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Noi suntem pregătiţi să îi integrăm pe piaţa forţei de muncă, doar să se dorească acest lucru”, au subliniat aceştia.

Menţionăm că, în prezent, ajutorul de şomaj poate fi în valoare de minimum 500 de lei şi maximum 3.000 de lei. Bineînţeles, banii se primesc în funcţie de anii de vechime. În cazul celor care rămân fără un loc de muncă, noile dosare pot fi primite atât la sediul instituţiei, cât şi pe email. La acest moment, agenţia face eforturi ca toate dosarele să fie prelucrate rapid, chiar dacă înregistrează un deficit de personal. „Încă mai avem posturi libere, de şef serviciu, de director adjunct, inspector superior etc. Ce se întâmplă? Unii au ieşit la pensie, o colegă ne pleacă în concediu de maternitate, deci rămânem şi mai puţini”, a subliniat Buşu.


Comentează știrea

george achim
19 ianuarie 2022
la munca cu ei

sunt 3000 de ciori ,de ce nu spuneti asa ?noi romanii suntem plecati peste hotare si ne lasam familiile acasa ,sa facem un ban cinstit. taiati ajutoarele la putori .la munca cu ele.

Marian
19 ianuarie 2022
asistați=putori

3000 de putori înseamnă 3000 de voturi către lepra de politician care-i va șantaja din timpul campaniei electorale până la următoarea campanie,de realegere. La urma urmei,și unii și ceilalți sunt la fel,fug de muncă și sunt puși doar pe cerșeală.

Răspuns la: la munca cu ei
Adăugat de : george achim, 19 ianuarie 2022
sunt 3000 de ciori ,de ce nu spuneti asa ?noi romanii suntem plecati peste hotare si ne lasam familiile acasa ,sa facem un ban cinstit. taiati...
Constanta mea
19 ianuarie 2022
Lenevia la constanteni.

Nu leneveste nimeni in Constanta. Este suficent sa te uiti la traficul auto din Constanta,fara pauza si toti grabiti la volan.Jumatate din ei ai zice ca nu lucreaza undeva. Orasul are bani.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3398 secunde