Nu sunteți vaccinați? Carantina de noapte, extinsă toată săptămâna, în municipiul Constanța

1805

Articole de la același autor

Municipiul Constanţa a intrat într-un nou scenariu în lupta împotriva noului coronavirus. În weekend, a fost depăşită rata incidenţei de 7,5 cazuri la mia de locuitori şi carantina de noapte a fost extinsă pentru toate zilele săptămânii. Însă, adevăratele bătălii se dau în spitale, unde numărul persoanelor care au nevoie de ajutor este în continuă creştere.

Peste 461 de pacienţi sunt internaţi, în prezent, la nivelul întregului judeţ. Unităţile medicale sunt ocupate aproape la capacitate, iar, la Terapie Intensivă, de-abia se găseşte câte un loc, două pentru cei a căror stare se înrăutăţeşte. La Spitalul Municipal Medgidia mai sunt mai puţin de 20 de paturi disponibile pentru persoanele cu Covid, la cel de Pneumoftiziologie Constanţa sunt doar trei locuri libere, iar, la Mangalia, mai pot fi primiţi în jur de 30 de pacienţi. De asemenea, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, din cele 100 de paturi destinate celor infectaţi cu SARS-CoV-2, 67 sunt deja ocupate. La Spitalul Militar de Urgenţă „Alexandru Gafencu”, nu mai pot fi primiţi deocamdată pacienţi noi, toate cele şase paturi fiind ocupate, iar, la Spitalul Modular de pe stadionul Portul sunt internate 36 de persoane, capacitatea fiind de 56 de pacienţi. În plus, peste 1.000 de persoane din întreg judeţul se află în carantină la domiciliu, iar peste 4.300 de persoane sunt izolate la domiciliu, fiind confirmate cu Covid.

„Când să chemi Ambulanţa?”

Între timp, pe reţelele de socializare circulă, de câteva zile, mai multe scheme de „tratament” pentru Covid, puse la dispoziţie şi transmise cu generozitate de aşa-zişi diferiţi medici. Interesant este că niciunul nu semnează „recomandările” către persoanele infectate cu SARS-CoV-2, singura menţiune fiind că sunt din „sursă acreditată”.

Aşadar, în mesaje oamenii sunt îndrumaţi să îşi asigure un set medical necesar, care să cuprindă de la paracetamol şi vitamina C până la oximetru. „Pacientul Covid rămâne în izolare la domiciliu, monitorizat şi tratat de medicul de familie, doar dacă este cu simptome uşoare sau asimptomatic. În cazul în care starea dumneavoastră de sănătate se agravează, veţi solicita ambulanţa (număr apel unic 112), pentru evaluare, monitorizare şi tratament într-o unitate spitalicească. Şi, în primul rând, este important să continuaţi orice tratament de fond (cronic) v-a fost recomandat”, susţin „medicii” de pe Facebook.

Aceştia descriu şi simptomele pe care ar trebui să le urmărească persoanele depistate pozitiv, dar şi simptomele când ar trebui sunat la 112: „respiraţie dificilă, din cauza secreţiilor şi/sau din senin, creşterea numărului de respiraţii pe minut, cu sau fără senzaţie de «sete de aer», febră peste 38,5 care nu cedează cu paracetamol sau agravarea bolilor de fond, cum ar fi creşteri inexplicabile ale tensiunii, glicemiei, etc.”.



„Medicul de familie prescrie medicamentele adecvate!”


Dincolo de evidenta apetenţă de informare a populaţiei cu privire la boala provocată de infecţia cu noul coronavirus, medicii avertizează persoanele pozitive să nu ia tratamente după ureche, după recomandări de pe internet sau din auzite. „Pacienţii pozitivi trebuie să ţină legătura permanent cu medicul de familie, care îi monitorizează starea de sănătate, cunoaşte istoricul lor medical şi le poate prescrie medicamentele adecvate. Şi, evident, atunci când se observă o agravare a bolii, o înrăutăţire a unor simptome, trebuie să solicite Ambulanţa, pentru a primi ajutor specializat”, precizează dr. Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7224 secunde