Nu vom scăpa de ploșnițe prea curând. Părerea specialiștilor

93
Nu vom scăpa de ploșnițe prea curând. Părerea specialiștilor - plosnite-1707667332.jpg

Articole de la același autor

Invazia de ploșnițe din țara noastră și din alte state europene a readus în discuție cauzele fenomenului. Specialiștii vin cu vești nu tocmai bune. Insectele parazit nu vor dispărea prea curând, motivele fiind legate atât de modificările climatice, cât și de modul nostru de viață.

Revenirea ploșnițelor în marile orașe, după decenii în care specia dispăruse, este provocată tocmai de modul în care oamenii au încercat să se apere împotriva acestor paraziți. Vestea și mai proastă este că scăparea de sub control a metodelor chimice de combatere poate face și mai mult rău, mai ales pe termen lung.

„Începând cu anul 1998, a fost raportată reapariția insectelor în Statele Unite, Canada, unele țări europene, Australia și părți din Africa. Printre cauzele menționate de literatura de specialitate se numără nivelul scăzut al conștientizării publice, schimbul de lucruri second-hand, inclusiv al pieselor de mobilier, traficul local și internațional crescut, schimbări în managementul invaziilor. Principala cauză o reprezintă dobândirea rezistenței la insecticide. Mai întâi a apărut rezistența la DDT, folosit anterior la controlul populațiilor de insecte. Acesta a contribuit la creșterea actuală a rezistenței față de insecticidele piretroide și neonicotinoide”, a explicat specialistul Andreea Cristina Staicu.


Potrivit acesteia, în prezent există un relativ impas în ceea ce privește metodele de combatere a căpușelor. Pe de-o parte, tratamentele chimice duc, mai devreme sau mai târziu, la apariția rezistenței insectelor. De asemenea, mărirea concentrațiilor devine periculoasă pentru mediu, pentru animale și chiar pentru oameni. Pe de altă parte, însă, metoda alternativă de folosire a inamicilor naturali ai insectei este încă nefezabilă din punct de vedere comercial și prezintă riscul ca organismele folosite să scape și ele de sub control, ceea ar aduce alte probleme. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.515 secunde