O casă specială pentru tineri speciali

714
1
Bebe este un băiat mărunțel, cu ochii albaștri. Are 23 de ani și locuiește în Casa Luxembourg din localitatea Mihail Kogălniceanu. Stă împreună cu alți nouă tineri, iar aceasta este singura casă pe care a cunoscut-o vreodată. Părinții nu și i-a cunoscut vreodată, iar copilăria și-a petrecut-o prin orfelinate.


Bebe este infectat cu HIV și nu vrea să îi spunem numele adevărat, de teama reacției celor din jur. A pățit-o la fostul lui loc de muncă, unde, când s-a aflat că e seropozitiv, și-a pierdut slujba. Acum lucrează cu jumătate de normă la microferma Casei Luxembourg. Îngrijește animalele și face treabă în grădină. Alături de colegii săi din casă se autogospodăresc și sunt foarte mândri de munca lor. Au 3.500 mp de grădină, unde cultivă toate legumele de sezon. Au găini, rațe, capre, porci, tot ce le trebuie ca să supraviețuiască. Au chiar și tractor cu care lucrează pământul. "Eu mă ocup de capre și de porci, le dau de mâncare dimineața, la prânz și seara. Și, în rest, mai lucrez în grădină și în seră, la roșii. Mă simt foarte bine aici, ne înțelegem cu toții!", ne-a spus Bebe.

I-au scos din spitale

Ceilalți tineri din casă au și ei misiuni. Nimeni nu stă degeaba. Așica a învățat chiar să țeasă la război și ne arată mândră cămara cu toate bunătățile pentru iarnă. "Muncim cu drag aici, că știm că o facem pentru noi. Tot ce cultivăm este natural, nu folosim îngrășăminte chimice", ne-a zis fata. Și ea are tot 23 de ani și locuiește de 14 ani în casă. A fost adusă aici de dr. Rodica Mătușa. "Această casă a fost cumpărată în urmă cu 16 ani de o organizație a unor japonezi. Trebuia să scoatem neapărat din spitale copiii seropozitivi și să le oferim un mod de viață cât mai asemănător cu cel al unei familii. Ulterior, în 2002, o altă organizație din Luxembourg a construit un alt corp, pentru a aduce și mai mulți copii. Între timp, unii dintre ei au plecat, s-au căsătorit sau au un job și au devenit independenți", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Rodica Mătușa, fost președinte al Asociației "Speranța" Constanța.

Un model demn de urmat

Microferma a fost însă înființată abia anul trecut, cu sprijinul Fundației Soros, prin Fondul de urgență, pentru ca tinerii să se autogospodărească și să se autofinanțeze cât mai mult posibil. "Asociația «Speranța» a realizat proiectul «Speranța mea - Microferma», care a primit finanțare din partea Fundației Soros. Scopul proiectului a constat în funcționarea unei întreprinderi sociale - microfermă (grădinărit și îngrijire animale), pentru a ajuta tinerii seropozitivi din Casa Ashitanoie/Luxembourg și din comunitate să se autogospodărească/autofinanțeze și să se integreze pe piața muncii. Pe parcursul unui an de zile, din noiembrie 2011 și până în octombrie 2012, sub coordonarea unui instructor agricol, cei 14 beneficiari ai proiectului, tineri seropozitivi cu vârste între 20 și 24 de ani, au cultivat legume în grădina Microfermei, au crescut animale și au primit ajutor pentru orientare profesională. Trei dintre aceștia tineri au fost angajați pe o perioadă de nouă luni ca grădinar sau îngrijitor de animale. O parte din recoltă și din animale (legume, pui, rațe, porci, miei, ouă) a fost utilizată pentru alimentația tinerilor din așezământ, iar o mică parte a fost comercializată", ne-a explicat Ioana Popescu, președintele Asociației "Speranța".

Modelul microfermei ar putea fi preluat și de alte case de tip familial din județ și chiar din țară, Casa Luxembourg fiind prima din România care l-a experimentat.

Niciun ban de la stat

Pentru a plăti o parte din combustibilul pentru încălzirea din această iarnă, vor vinde de Crăciun, doi porci. În prezent, tinerii și întreține-rea casei sunt susținuți exclusiv din fondurile asociației, prin diferite proiecte. Tinerii nu mai primesc de la stat niciun fel de ajutor, deși din punct de vedere social este clar că mulți dintre ei nu pot duce o viață normală, cu un loc de muncă și o familie.



Comentează știrea

geo
24 octombrie 2012
ba primesc bani

Primesc bani frumosi de la stat , au grad de handicap, si au pensie de handicap de ce nu se scrie ca suma este in jur de 1000 lei pe luna pe cap de asistat?

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Drogurile provoacă îmbolnăvirea  cu HIV
Pagina a fost generata in 0.3432 secunde