O speranță pentru Geamia Hunchiar. Monumentul istoric va fi consolidat și restaurat

563
O speranță pentru Geamia Hunchiar. Monumentul istoric va fi consolidat și restaurat - geamiahunchiarpeninsula2-1574371745.jpg

Articole de la același autor

Situată în centrul vechi al Constanței, printre sute de clădiri istorice, Geamia Hunchiar este martor al vremurilor care au trecut peste bătrânul Tomis și un simbol al conviețuirii pe aceste tărâmuri greu încercate. Ea însăși cu o vechime de peste 100 de ani, moscheea are nevoie urgentă de reparații, pentru a-și recăpăta strălucirea de odinioară. 


Muftiatul Cultului Musulman a obținut, săptămâna aceasta, o parte din avizele necesare demarării lucrărilor de reabilitare a Geamiei Hunchiar. Potrivit Certificatului de Urbanism cu nr. 4261, emis de Primăria Constanța la data de 19 noiembrie, este vorba de consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentului istoric Geamia Hunchiar. Lucrările sunt estimate a dura 24 de luni. 


În prezent, imobilul prezintă probleme atât la structura exterioară, cât și la cea interioară, cele mai afectate fiind cele 140 de trepte în spirală ale minaretului. 


"Moscheea nu este un simbol doar al comunității noastre, ci al întregii Constanțe, precum Cazinoul. La Geamia Hunchiar se impun lucrări de reparații, estimate la aproximativ 600.000 de euro. La moschee, consilierii noștri sunt în discuții cu specialiștii în domeniu și pot să vă spun că numai un studiu, înainte de a se face proiectul de reabilitare, costă aproximativ 25.000 de euro. Referitor la reparația întregului obiectiv, este posibil ca aceasta să ajungă până la un milion de euro, pentru că acolo sunt fisuri. În plus, ni s-a spus că nu au nici aparatură specifică pentru a evalua exact situația, mai ales că moscheea este construită pe fundația unei vechi geamii și nu știm în ce stadiu se află acea fundație, unde se vede cu ochiul liber că piatra este lăsată, mâncată. Ca urmare, avem de-a face cu o problemă foarte complicată. Noi încercăm să facem cârpeli pe ici-colo, dar aceasta nu este o soluție. Noi încercăm mereu, în limita posibilităților, să facem reparații, pentru că suntem administratorii acestei moschei și este datoria noastră, dar nu numai a noastră. Moscheea este un simbol al orașului, iar noi nu ne permitem să facem aceste reparații, așa că, mână de la mână, contribuind și municipalitatea, am putea începe lucrările la acest edificiu cultural-religios", a declarat, pentru "Cuget Liber", muftiul Iusuf Muurat. 


Potrivit proiectului depus spre avizare la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, lucrările vor avea în vedere consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a geamiei, un monument de importanță națională, dar și extinderea, reabilitarea, recompartimentarea și schimbarea funcțiunii anexei, în sală de mese. 


XXX 
Geamia Hunkiar a fost ctitorită de sultanul Abdulaziz între anii 1830 și 1876 și a fost dată în folosință în anul 1869. Construcția este făcută din piatră cioplită de meșterii pietrari turci, iar zidurile au o grosime de 85 cm. Arhitectura corpului geamiei este una simplă, în stil otoman, cu acoperiș din olane în patru ape. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.079 secunde