SOS Constanța: Adio istorie!

Odioasa amenințare din Zona Peninsulară

2391
10

Soarta Peninsulei, cel mai vechi cartier al Constanței, nu a constituit ani la rând prioritate în administrația locală. Zona a fost lăsată să se dărâme, bucată cu bucată. Ajunsă la stare de ruină, acum se vrea modernizarea ei.

Cu un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) scris, se pare, pentru a face pe plac investitorilor din zona Portului Tomis, care dețin terenuri și vor să ridice blocuri pe faleză, Peninsula ar putea fi transformată într-un kitsch arhitectural, cu clădiri istorice umbrite de betoane moderne.
PUZ-ul cu care iese la rampă Primăria Constanța pentru revigorarea Peninsulei nemulțumește atât reprezentanții direcțiilor de cultură, cât și organizațiile ce militează pentru protecția mediului și specificului zonei. PUZ-ul actualizat menționează o densitate de locuire a Peninsulei dublă față de media pe oraș, dar mai mică decât valorile maxime. Construcțiile prevăzute a se ridica aici vor genera de fapt un cartier de locuit aglomerat, dominat de aceleași probleme ca ale Constanței continentale, alei înguste pline de automobile, lipsa locurilor de parcare, absența spațiilor verzi, etc.

Dispare personalitatea istorică
ONG "ECODOBROGEA" consideră că "ar fi o greșeală de neiertat să încercăm să transformăm Peninsula într-un cartier de intensă locuire, fiindcă ar dispărea chiar personalitatea istorică consacrată".
"Niciun PUZ ori studiu oficial nu poate neglija situația specială a unor monumente istorice și a siturilor arheologice care aparțin domeniului public al statului, dar care în prezent nu se află în administrarea niciunui minister, direcții județene sau instituții. În această categorie, sunt incluse monumente și situri arheologice cunoscute și protejate, ce ocupă suprafețe importante și bine delimitate funcțional", precizează președintele organizației, prof. Vasile Bâtlan.
În această situație, "ECODOBROGEA" se întreabă care ar fi valabilitatea unui PUZ al Peninsulei ce nu ia în considerare tocmai situația specială a unor monumente și situri arheologice.

Interzis accesul auto
Organizația mai semnalează problema traficului în zonă. Peninsula este străbătută de la nord-est la sud-est doar de două căi de acces rutier, a treia stradă - str. Tomis oprindu-se în Piața Ovidiu. Străzile sunt înguste, iar trotuarele, acolo unde ele mai există, permit un acces pietonal greoi și nu lipsit de primejdii.
În aceste condiții, nu se poate vorbi de fluidizarea traficului rutier și cu atât mai puțin de un circuit pietonal rezervat zonelor de intensă concentrare istorică, turistică, comercială, etc.
"Propunerea noastră, într-un timp rezonabil să se construiască o parcare subterană sub parcul Prefecturii, care să preia în totalitate problema parcării automobilelor instituțiilor publice și a persoanelor private din Peninsulă. În acest mod, circulația rutieră în Peninsulă va fi interzisă, cu excepția autovehiculelor de aprovizionare (maximum 3,5 tone). Astfel, a fost rezolvată problema în toată Europa. Mai aproape de noi se află cazul Sibiului, unde piețele cu mare încărcătură istorică au devenit zone exclusiv pietonale", consideră Vasile Bâtlan.

"Spațiul verde va dispărea în totalitate!"
În ce privește plaja și falezele din zona Modern, "ECODOBROGEA" este de părere că "transformarea ei într-o plajă urbană, cu dotări specifice unei zone centrale, turism, alimentație publică, servicii, birouri, locuințe, în concordanță cu elementele naturale din zonă, taluzul verde, plaja și marea o considerăm drept o îndepărtare nesăbuită de la legea firească a echilibrului natural, aceea dintre necesitățile umane și falsele pretenții de modernizare".
"Deoarece taluzurile sunt amenințate conform PUZ-ului actualizat de a fi invadate de construcții și deoarece spațiul verde existent în Peninsulă provine aproape în totalitate din aceste taluzuri și într-o oarecare măsură de pe cornișa falezei, aprecierea studiului conform căruia suprafața de spațiu verde de aici se va restrânge de la 18 hectare la 10 hectare este înșelătoare. Noi considerăm că spațiul verde va fi afectat în totalitate, ceea ce este inacceptabil", mai precizează președintele Vasile Bâtlan.



Comentează știrea

Miruna
7 mai 2012
cea mai odioasa amenintare pt acest oras este clanul Mazare

...nici nu mai motivez de ce ....am scris destule despre acest odios ''personagiu''SI CO care a umplut Cta de caini maidanezi,gunoaie, daramaturi si constructii ilegale

ath
7 mai 2012
Doar cinci vorbe sa mai spun

Pentru a salva o pisica, pompierii constanteni s-au deplasat sambata seara in "teatrul de razboi". Pentru a salva personalitatea istorica a orasului in care am copilarit,noi nu suntem in stare sa ne deplasam in fata primariei.Prin urmare: 1)-domnule profesor Vasile Batlan,domnilor istorici, arheologi sau arhitecti,la o data stabilita de dumneavoastra va rugam sa ne dati adunarea.Ca si pisica din povestea noastra ,eu cred ca Mazare a ramas blocat intre blocul mafiei imobiliare si blocul oligarhilor.Pentru ca il vad asa de indiferent la solicitarile noastre,eu ma gandesc ca primarul nu are scapare.Cred ca este santajat sau amenintat de mafia imobiliara.Este cazul sa-l eliberam din "stransoare" 2)-Inainte de a mai construi ceva in zona istorica, Mazare sa faca rost de investitori pentru a termina constructiile care zac parasite acolo de cel putin zece ani.Centrul nostru istoric nu este un poligon de tragere cu tunuri imobiliare.3)-Daca mai vrea un mandat de primar,Mazare sa faca un raport cu ce a promis si ce a realizat concret din angajamentele luate in mandatele anterioare.Sa ne raporteze separat activitatea lui,pe anii:2000-2004,2004-2008, 2008-2012. 4)-Salut ONG ECODOBROGEA,este bine sa ne mobilizam.Aveti o pagina de internet ? 5)-Punct.

MIRUNA
7 mai 2012
caricatura leguminoaselor se crede che guevara

:)))

Răspuns la: Doar cinci vorbe sa mai spun
Adăugat de : ath, 7 mai 2012
Pentru a salva o pisica, pompierii constanteni s-au deplasat sambata seara in "teatrul de razboi". Pentru a salva personalitatea istorica a orasului...
Gina
8 mai 2012
Salvati Peninsula !

Zona peninsulara trebuie salvata ! E dreptul nostru legitim sa o facem ,pt a ne salva istoria unui neam Toate orasele lumii au zone istorice ,pe care le restaureaza si le ingrijesc si din care scot bani frumosi Prin distrugerea zonei peninsulare ,care deja arata ca o ruina , presarata cu cateva imobile dragute de epoca distrugem identitatea acestui oras ,identitatea noastra ca oameni Ce facem ? Stam cu mainile incrucisate si ne vaicarim ? Pasivitatea constantenilor a devenit proverbiala Nu exista termen de comparatie intre sibieni si noi Sunt conservatori si stiu sa apere si sa pastreze mostenirile primite de la stramosi ,Noi nu iesim in strada decat cativa atunci cand se fac lucruri ce contravin legilor de drept ale constantenilor Zona peninsulara ,leaganul orasului ,va fi transformata intr -o groapa de gunoi ! Apoi ,vor veni si salvatorii ,adica baietii destepti ce vor darma totul si vor construi palate de un gust indoielnic ,dupa punga si ideie lor nastrusnice ,facand din zona istorica un iarmaroc

Răspuns la: Doar cinci vorbe sa mai spun
Adăugat de : ath, 7 mai 2012
Pentru a salva o pisica, pompierii constanteni s-au deplasat sambata seara in "teatrul de razboi". Pentru a salva personalitatea istorica a orasului...
Carina
14 mai 2012
offf

3 mandate a fost Mazare la primarie. A avut timp destul, putere si bani. Dar pentru zona peninsulara ce a facut? NIMIC!

rzvan
14 mai 2012
ne pasa de constanta

da da...cu o floare nu se face primavara...toti ar face orice in campania electorala...dar intrebare este urmatoare: cati dintre cei care se bat cu pumnul in piept acum,vor face la fel si dupa ce vor ieri primari? va zic eu: NICI UNUL! toti sunt niste mincinosi ordinari si nesimtiti care nu le pasa decat de ei.De ce nu se face o lege prin care cei care promit in campaniile electorale ca fac anumite lucruri iar cand ies primari/presedinte/consilieri,nu le mai fac,sa se autosuspende din functie si sa lase locul unei persoane competente care are grija ca cetateanul care la votat si in care si-a pus increderea sa face ce a promis!!! Vota-ti Gigi Chiru!

maria
14 mai 2012
chiru primar

si daca il mai lasam pe mazare inca 4 ani cu siguranta nu va face nimic,dc sa nu dam sansa dlui chiru sa ne arate ce poate sa faca?eu pe data de 10 iunie votez chiru.

anonim
14 mai 2012
...

Pentru Carina. Cum sa faca daca el vroia sa faca avere. Jos cu Mazare.

Costin
14 mai 2012
Doamna Gina

Poate ati lipsit din 2000 pana mai acum din oras, sau poate ati avut probleme de sanatate si nu ati iesit pe afara... Orice constantean cu vedere si auz stie ce a facut mazare. Am ajunj de rasul curcilor bete si paraplegice. a trebuit sa vina macaronarii sa curete o plaja, pe care daca mazare o curata, acum ieseau bani cu aia, dar de ce sa ne mearga noua ca oras bine cand le poate merge si mai bine altora. plimbati-va prin oras, incercati sa faceti jaloane printre gunoaie, si feriti-va de maidanezi =>le place sa capseze bine, iar dupa toate astea... admirati va rog starea cladirilor va rog... dar de la distanta sa nu pice tencuiala pe dumneavoastra. Doar anumiti locuitori din constanta observa toate astea Doamna. si din pacare astea sunt doar 3 puncte pe o lista lunga, ca acum nu putem sa stam sa vorbim si de ce a facut cu locuintele sociale si cu mamaia....si tataia. Noua ca oras ne place in jeg. desi am fost crescuti bine. ne complacem. Am zis si repet, dupa fapta si rasplata.

Răspuns la: Salvati Peninsula !
Adăugat de : Gina, 8 mai 2012
Zona peninsulara trebuie salvata ! E dreptul nostru legitim sa o facem ,pt a ne salva istoria unui neam Toate orasele lumii au zone istorice ,pe care...
Alex
14 mai 2012
Foarte rau

Foarte foarte rau!!!Mai votati-l pe mazare :)

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Martie 2012
Stire din Social : Casele fantomă ale Constanței
Pagina a fost generata in 0.9639 secunde